Египетската религиозна институция "Ал Азхар" призова мюсюлманите да бойкотират стоките от Швеция и Нидерландия

  • 25 януари 2023 17:55

  • 504
  • 2
Египетската религиозна институция "Ал Азхар" призова мюсюлманите да бойкотират стоките от Швеция и Нидерландия
© Getty (архив)

Египетският университет "Ал Азхар" призова арабските и мюсюлманските държави да бойкотират стоките от Швеция и Нидерландия и да заемат силна обща позиция в подкрепа на Корана, съобщи в. "Ал Ахрам", цитиран от БТА.

Това е правилната реакция спрямо двете страни, които обидиха един милиард и половина мюсюлмани, се посочва в изявление на най-авторитетната за мюсюлманите сунити религиозна институция в света.

Позицията е в отговор на крайнодесните антиислямски демонстрации, организирани в Швеция от политика с датско и шведско гражданство Расмус Палудан и в Нидерландия от политика Едвин Вагенсвелд, при които свещената за мюсюлманите книга беше изгорена и разкъсана.

Шведски политик изгори екземпляр от Корана пред турското посолство в Стокхолм

"Ал Азхар" критикува шведските и нидерландските власти, които "защитават варварски престъпления", извършени "под нехуманното и неморално знаме на тяхната т. нар. "свобода на изразяване". Арабските и мюсюлманските народи трябва да се присъединят към бойкота и да информират децата, младежите и жените за него, гласи още изявлението.

Според институцията хората, които се подиграват с исляма, без да го познават, и провокират последователите му, няма да бъдат възпрени, освен ако не се изправят пред материални и икономически предизвикателства. "Те не почитат нищо друго освен законите на изобилието, производството и потреблението", аргументира се "Ал Азхар".

Във вторник министерството на външните работи на Египет осъди "позорния инцидент" в Нидерландия - няколко дни след като осъди инцидента в Швеция, като предупреди, че случилото се подхранва езика на омразата и застрашава обществената сигурност и стабилност.

Валери Зайцев
504 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
А какъв го

2023.03.28 | 17:41

2
Дирят в християнска Европа? Пристигат тук и Европа заприлича на кочина от тях. Лошото е че те не се интегрират живеят както са живяли и много много невъзпитани!!!!!!!!
ма много търпеливи

2023.01.25 | 20:50

1
тия мюсулмани

Добави коментар

Водещи новини