Синдикатите и работодателите в Германия не постигнаха споразумение за заплатите

  • 30 март 2023 10:00

  • 375
  • 0
Синдикатите и работодателите в Германия не постигнаха споразумение за заплатите
© Getty Images

Германските работодатели и синдикатите не са постигнали споразумение за заплатите на държавните служители, заявиха пред ДПА в ранните часове на днешния ден участници в преговорите. 

Това е третият кръг от преговорите за колективен трудов договор, които бяха в застой по-рано, тъй като двете страни не успяха да се договорят за заплащането на фона на покачващата се инфлация. Независими арбитри ще имат задачата сега да помогнат за намирането на решение.

Разговорите в Потсдам между правителството, местни власти и представители на синдикатите се проведоха на фона на масови стачки в транспортния сектор, които блокираха железопътния и въздушен транспорт в по-голямата част от Германия. 

Министърката на вътрешните работи Нанси Фезер заяви, че разговорите не са довели до успех, тъй като синдикатите са отхвърлили офертата на работодателите и преговорите ще отидат на арбитраж. Избрани по-рано независими посредници ще направят предложение за решение в установените срокове. Докато тече този процес, няма да има повече стачки.

Шефът на "Ферди" (Verdi) Франк Вернеке заяви, че "разногласията не могат да бъдат преодолени" и синдикатът е обявил провала на преговорите. Синдикатите "Ферди" и Де Бе Бе (DBB) преговарят с федералното и местното правителства от януари за доходите на около 2,5 милиона служители.

Транспортът в Германия бавно се възстановява

На фона на покачващата се инфлация двата синдиката поискаха увеличение с 10,5 на сто на заплатите или поне 500 евро повече на месец за 12-месечен период.

От своя страна работодателите предложиха 8 на сто и минимум 300 евро повече на месец, както и еднократни плащания от 3000 евро, припомня ДПА.

Виолета Симеонова
375 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини