Гръцки остров произвежда енергията, която консумират жителите му

  • 28 март 2023 15:23

  • 1373
  • 0
Гръцки остров произвежда енергията, която консумират жителите му
© google maps
Слушай новината Слушай новината

Халки е първият остров и първата община в Гърция, където жителите произвеждат електроенергията, която потребяват, с помощта на фотоволтаичен парк, съобщава БТА. По този начин те покриват енергийните си нужди сами и намаляват значително както въглеродните емисии, така и сметките си за ток.

Инициативата за модерния фотоволтаичен парк е по програма за интеграция на екологично развитие на гръцките острови (GR-ecoIslands). Халки е първият остров, който проправя пътя за тази национална инициатива. Благодарение на нея общата сума на спестяванията за ток на потребителите на острова за последната година надхвърля 200 000 евро, а емисиите на въглероден диоксид в атмосферата са намалели с 2246 кг.

Мощността на фотоволтаичния парк е един мегават, което е достатъчно, за да могат консуматорите на електроенергията да нулират сметките си за ток. Нулирането те извършват чрез виртуално приложение за „компенсиране на енергията“ (Net-Metering).

Наплив от наематели за жилища на гръцки острови за зимата

Така 34 процента от сметките за ток за една година са издадени с отрицателен знак, 40 процента са на стойност под 100 евро, а 26 процента, преобладаващата част от които – предприятия, са достигнали максимум 800 евро.

„Превръщането на Халки в зелен остров, потреблението на електроенергия от собствения ни фотоволтаичен парк и получаването на нулеви или много ниски сметки за електроенергия след една година от прилагането на проекта показват на практика, че качеството на живот и просперитетът могат да бъдат приложени с действия и да променят изцяло живота на гражданите, само с упорита работа, сътрудничество, визия, мерак, иновативност и доверие“, заяви кметът на Халки Ангелос Франгакис.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1373 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини