МААЕ многократно призовават за зона на безопасност около Запорожката АЕЦ

  • 28 март 2023 11:53

  • 310
  • 1
МААЕ многократно призовават за зона на безопасност около Запорожката АЕЦ
© GettyImiges
Слушай новината Слушай новината

Руските войски държат Запорожката атомна електроцентрала за "заложник" и безопасността ѝ не може да бъде гарантирана, докато не се изтеглят от нея. Това заяви президентът на Украйна Володимир ЗеленскиВолодимир ЗеленскиВолодимир Зеленски  е украински артист, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога, цитиран от "Ройтерс", предаде БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 12138

Руските войски окупираха Запорожката АЕЦ - най-голямата в Европа, от първите седмици на нахлуването си в Украйна и оттогава не са показали никакво желание да се откажат от контрола върху нея.

"Държането на атомна електроцентрала за заложник повече от година със сигурност е най-лошото нещо, което се е случвало в историята на европейската или световната ядрена енергетика", подчерта Зеленски във вечерното си видеообръщение и заклейми руското присъствие там като "радиационно изнудване".

Коментарът му дойде след среща с генералния директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси във водноелектрическата централа Днепър - североизточно от Запорожката АЕЦ.

Инициативите за възстановяване на безопасността и сигурността са "обречени на провал" без изтегляне на руските войски от централата, предупреди Зеленски.

Русия и Украйна редовно си отправят взаимни обвинения в обстрел на електроцентралата. Сраженията, които се водят около нея, и опасенията, че охладителните системи могат да загубят захранване заради недостиг на вода, породиха страхове от ядрена катастрофа.

От септември екип на МААЕ е разположен в централата, за която Киев твърди, че Москва използва като щит за войските и военната си техника.

Гроси многократно е призовавал за зона за безопасност около Запорожката АЕЦ и се очаква да я посети отново тази седмица. Той се опита да преговаря и с двете страни, но през януари призна, че посредничеството за постигане на споразумение става все по-трудно.

Множество експлозии и сирени за въздушна опасност са чути в Киев

Запорожие е една от четирите области, чиято анексия Русия обяви през септември след референдуми, които световната общност разкритикува като измама. Русия счита централата за своя територия - нещо, което Украйна отрича.

Вчера Зеленски посети Запорожка област като част от обиколката си на фронтовите линии, откакто висш генерал обяви, че скоро може да последва украинско контранастъпление.

Последвайте канала на

Калина Христова
310 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
уу

2023.03.28 | 13:53

1
Когато се крие истината от света за обстрелите по централата,около централата ,ще има само руснаци.Така и трябва. не трябва светлина за урките ,те си виждат и живеят най -добре в тъмнината.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини