Нетаняху и Шолц посетиха жп гара - паметник на Холокоста

  • 16 март 2023 16:53

  • 405
  • 2
Нетаняху и Шолц посетиха жп гара - паметник на Холокоста
© Туитър
Слушай новината Слушай новината

Германският канцлер Олаф ШолцОлаф ШолцОлаф Шолц е германски политик от Социалдемократическата партия (ГСДП).   От декември 2021 почете днес жертвите на Холокоста заедно с израелския министър-председател в Берлин, предаде ДПА.

Двамата държавници посетиха 17-и коловоз на гара "Груневалд" в Западен Берлин, откъдето през 1941 и 1942 г. около 10 000 евреи са превозени с влакове на държавните железници към концлагерите.

След посещението на мемориалния обект двамата се отправиха за работен обяд и обща пресконференция в канцлерството.

По-късно днес Нетаняху ще се срещне и с германския президент Франк-Валтер Щайнмайер в двореца Белвю, предава БТА. 

Над 3000 полицаи бяха разположени в Берлин, за да охраняват посещението на израелския министър-председател в германската столица, което се очаква да бъде съпроводено от няколко демонстрации.

Стотици израелски интелектуалци призоваха Германия и Великобритания да отменят визити на Нетаняху

Очаква се протестите да бъдат насочени срещу правосъдната реформа, която съставеното от десни и религиозни партии правителство на Нетаняху иска да прокара по бързата процедура. Промените предвиждат израелският парламент да може да отменя решения на Върховния съд, а това според критици, застрашава разделението на властите.

Мнозина с нетърпение очакват да видят как Шолц ще коментира намеренията за спорната реформа по време на посещението на Нетаняху, отбелязва ДПА.

Правителството на канцлера иска да изтъкне подкрепата си за Израел, както и отговорността на Германия за Холокоста. Но по думите на Габриела Хайнрих, депутат от Германската социалдемократическа партия на Шолц, са нужни ясни и откровени послания.

"Тъкмо заради нашето искрено и дълбоко приятелство с Израел германските политици са длъжни да не премълчават нищо, когато става дума за безпокойствата от действията на израелското правителство", каза Хайнрих, която е председател на групата за приятелство с Израел в германския парламент.

Виолета Симеонова
405 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.03.16 | 20:24

1
Съвет посетете киев фашизъм в21 век

2023.03.27 | 20:28

2
Руският фашизъм.

Добави коментар

Водещи новини