Стотици израелски интелектуалци призоваха Германия и Великобритания да отменят визити на Нетаняху

  • 14 март 2023 17:07

  • 701
  • 2
Стотици израелски интелектуалци призоваха Германия и Великобритания да отменят визити на Нетаняху
© Getty Images/Guliver

Стотици израелски интелектуалци призоваха днес Германия и Великобритания да отменят предстоящите визити на министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху с мотив, че неговото намерение да промени коренно израелската съдебна система е разрушително за страната, предаде Асошейтед прес, цитирана от БТА.

Коалицията, оглавявана от Нетаняху, сбор от ултранационалистически и ултраортодоксанли партии, бърза да утвърди правораздаване, което цели отслабване на Върховния съд на Израел и контрол при назначаването на съдии. 

Според управляващите, това е дългосрочна мярка за обуздаване на влиянието на съдиите, които не са назначени след гласуване. Но критиците на плана смятат, че той ще разруши крехката израелска система на баланс като концентрира властта в ръцете на Нетаняху и неговото парламентарно мнозинство. Те също така подозират, че това е опит на Нетаняху, който е подсъдим за корупция, да избегне правосъдието. 

Десетки хиляди израелци излязоха на улицата през последните два месеца, за да протестират срещу радикалните промени. Протестите миналата седмица бяха толкова масови, че Нетаняху беше принуден да се придвижи с хеликоптер до летището, за да замине за Италия на официално посещение. 

Ръководители на високотехнологични компании, носители на Нобелова награда по икономика, високопоставени служители по сигурността се произнесоха против намеренията на правителството, а военни-резервисти заплашиха, че ще спрат да изпълняват дълга си. Дори най-близките съюзници на Израел, в това число и САЩ, насърчиха Нетаняху да забави реформите.

Постоянните опити на президента на Израел Исак Херцог, който се явява по-скоро фигурант, да посредничи за намиране на компромис, засега не дават резултат.

В днешно писмо, адресирано до германския и британския посланик в Израел, около 1000 общественици казват, че Израел е в разгара на най-острата криза в историята си, а Нетаняху се опитва да превърне страната в "теократична диктатура". 

Бенямин Нетаняху продължава да губи подкрепа

"В лицето на опасното и разрушително лидерство на Нетаняху, в светлината на огромна гражданска съпротива срещу разрушаването на държавните институции от недемократичното законотворчество, молим Германия и Великобритания незабавно да обявят пред падсъдимия Нетаняху, че неговите държавни посещения във вашите страни са отменени", се казва в писмото. "Ако тези посещения се случат, както е планирано, над тях ще се спусне тъмна сянка", се посочва още в документа. 

Писмото е подписано от получилия международно признание писател Давид Гросман, романистката Дорит Рабинян, номинирания за "Оскар" режисьор Ури Барбаш, както и представители на академичните и бизнес средите. 

По програма, Нетаняху трябва да се срещне  в четвъртък с германския канцлер Олаф Шолц в Берлин, където живеещите там израелски граждани организират голям протест срещу министър-председателя на еврейската държава.

Междувременно полицията в Берлин обяви, че ще има засилени мерки за сигурност на местата, които Нетаняху ще посети. Сред тях е и мемориалът на жертвите на Холокоста, предаде ДПА. 

Нетаняху се върна на власт през декември, след петите по ред избори в страната за по-малко от четири години. Сега той е начело на най-крайно дясното правителство от създаването на Държавата Израел.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
701 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.03.14 | 17:51

2
Натаняхо е приятел на Борисов,ще върви по пътя на нибитко.Отврат.
Инвалид с инвалидна карта

2023.03.14 | 17:19

1
Мръсни педераси, включвате карта ми!

Добави коментар

Водещи новини