ЕК: Ще продължаваме да наблюдаваме България

  • 18 юли 2012 14:02

  • 1769
  • 3
ЕК: Ще продължаваме да наблюдаваме България
©

Европейската комисия ще запази мониторинга на България съгласно механизма за сътрудничество и проверка.

В доклада, представен днес в Брюксел, се отправят редица препоръки към страната.

1.Реформа на съдебната система

– Да се обнови съставът на Висшия съдебен съвет с мандат да предприеме провеждане на реформа из основи.
– Да се изготви и изпълни средносрочна стратегия за човешките ресурси в съдебната система, която да се основава на анализ на нуждите и натовареността, с промените в структурата на съдилищата, назначенията и обученията.
– Новият главен прокурор следва да получи мандат да проведе реформа в структурата, процедурите и организацията на прокуратурата въз основа на независим функционален одит и в сътрудничество с външни експерти.
– Да се постави цел за завършване на работата по новия Наказателен кодекс и за неговото прилагане.
– Да се гарантира откритото участие на всички значими НПО и професионални организации при определянето и наблюдението на стратегиите за реформи.

2.Независимост, отчетност и етика на съдебната власт

– Работата на Инспектората да се съсредоточи върху етиката и ефикасността на съдебната система. Да се установи единна и ефективна система за разпределяне на случаен принцип на съдебните дела, която да се използва повсеместно в страната.
– Да се гарантира, че изборът на главен прокурор е пример за прозрачен и състезателен процес, основан на критерии за професионална етика и ефективност.
– Прозрачността, обективността и професионалната етика да се превърнат в главни приоритети при атестирането, повишаването, назначаването и вземането на дисциплинарни решения по отношение на магистратите.

3.Ефикасност на съдебния процес

– Да се изготви стратегия за намаляване на случаите, при които има закъснение при публикуване на мотивите към съдебните решения и да се анализират начините за справяне с този проблем.
– Да се запълнят празнините при ефективното изпълнение на съдебните решения, като например укриването с цел избягване изпълнението на присъда лишаване от свобода или неизпълнението на финансови наказания, наложени по съдебен ред.
– Да се приеме стратегия за повишаване на последователността при правоприлагането, включително дейна стратегия на Върховния касационен съд за установяване на въпроси, по които има разногласия, и постановяване на решения по тях.

4.Борба с организираната престъпност

– Да се гарантира, че членовете на новата Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество се назначават въз основа на тяхната професионална етика, както и че другите институции, и най-вече прокуратурата, напълно съдействат за работата на комисията; да се гарантира също бързото вземане на решения от Върховния касационен съд, за да запази нейния авторитет, ако е необходимо;
– Да се извърши независим анализ на провалилите се дела, като се анализират слабостите както в следствието, така и в прокуратурата, в това число защитата на свидетелите, икономическият и финансовият анализ, събирането на доказателства от полицията и сътрудничеството между съдебната и изпълнителната власт.
– Въз основа на този анализ, да се премахнат недостатъците в структурата, управлението, персонала, обученията, сътрудничеството и професионалните практики.

5.Борба с корупцията

– Да се използва натрупаният опит от минали случаи, за да се подобри работата на полицията, прокуратурата и съдилищата.
– Да се направи независима оценка на въздействието на българската национална стратегия за противодействие на корупцията. Да се повери на една-единствена институция задачата да координира борбата с корупцията, да подпомага и координира усилията в различните сектори, да докладва за резултатите от прилагането на стратегията за противодействие на корупцията във всички държавни структури и да поддържа нова независима система за наблюдение, в която участва гражданското общество.
– Да се измени Законът за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, така че да могат ефективно да се налагат наказания, които имат възпиращо действие. Да се преразгледа системата за деклариране и проверка на имущество, като тя бъде превърната в ефективно средство за установяване на незаконно обогатяване.

Следващият доклад на Комисията за напредъка на страната ще бъде в края на 2013 година.

ЕК официално реши да раздели България и Румъния от механизма механизма  за сътрудничество и оценка, допълни БТА. 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1769 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Познайте какво ще пише и в следващият доклад?

2012.07.19 | 00:34

1
Същото с една две точки повече като цяло ще си е същият . Сега ще се поспори малко два три дни и след това политиците ще си намерят някоя причина примерно опазване живота на сирийските десиденти или опазването на дъждовните гори във Малави и всичко по старуму до следавщият доклад . Вервайте ми така ще стане . Магистралите са по важни от всичко друго дори и от нас българите.

2012.07.19 | 00:40

3
(Магистралите са по важни от всичко друго дори и от нас българите).НЕ САМО ТОВА,НИЕ СМЕ И МАТЕРИАЛ!ТАКА Е КВО ДА ПРАВИШ.

2012.07.19 | 00:40

2
niama smisul da ni nabliudavate.poviatvai te mi.bulgaria e ad i rai.sbogom......

Добави коментар

Водещи новини