Румънският президент: Ще отида в България, за да дадем сигнал, че сме подготвени за Шенген

  • 09 февруари 2023 12:28

  • 819
  • 2
Румънският президент: Ще отида в България, за да дадем сигнал, че сме подготвени за Шенген
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Румънският президент Клаус Йоханис заяви днес, че една от темите на Европейския съвет ще бъде миграцията и отново подчерта, че Румъния не е източник на миграция, нито транзитна страна, и че умее да защитава границите си, съобщава телевизия Диджи 24, цитирана от БТА.

"Румъния не е източник на миграция и не е транзитна страна, умеем да защитаваме границите си. Проблемът обаче е европейски, ясно е, че и ние искаме да участваме в намирането на най-добрите решения", заяви Йоханис преди участието си в Съвета, който се провежда днес и утре в Брюксел. 

Той каза, че на заседанието на Европейския съвет ще бъдат обсъдени въпроси, свързани със защитата на външните граници на ЕС, по-бързото връщане на мигранти, по-бързата обработка на молбите за убежище и изрази готовността на Румъния да сътрудничи по тези въпроси.

"Да не се бърка миграцията с Шенген. Шенген се отнася за свободата на движение на европейския гражданин. Когато говорим за миграция, говорим за процедури, които се отнасят до хора, идващи от пространството извън ЕС. Разбрахме, че според мнението на някои страни членки има връзка между тези неща и по тази причина искаме да намерим най-добрите решения", посочи Йоханис.

ЕК: Да се поставят нови изисквания за Шенген пред България и Румъния е нечестно

Йоханис подчерта, че "Румъния никога не е част от проблема, а се опитва да бъде част от решението и да допринася за това".

"За мен, Румъния и румънците е важно да влезем в Шенген, но нека не свързваме дискусията с определена дата. Тези неща зависят от много европейски съображения. За съжаление, те се отнасят и до вътрешната политика в някои страни членки, не смятам, че това е добро нещо, но не може да се пренебрегне", отбеляза Йоханис.

"Ще предприемем съвместни действия с България и аз ще отида в България следващата седмица за разговори и за да дадем сигнал, че сме подготвени", заяви румънският президент.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
819 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
А КОЙ ВИ Е СПРЕЛ ВАС?!

2023.02.09 | 19:40

2
ВЪРВИ КЪДЕ ИСКАШ! ТУК НЕМАШ РАБОТА ГО ВЕДО! ТУК КАЗАВАМ АЗ! ЧЕ ЩЕ ТИ Е В А МАЙКАТА!
PaulaFox

2023.02.09 | 13:55

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 23 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id369032

Добави коментар

Водещи новини