Бивш генерален секретар на НАТО: Украйна трябва да получи повече и по-тежко оръжие

  • 31 януари 2023 17:19

  • 1070
  • 7
Бивш генерален секретар на НАТО: Украйна трябва да получи повече и по-тежко оръжие
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Краят на войната в Украйна е далеч, прогнозира днес бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, който говори пред комисиите на Европейския парламент по външни работи и по отбрана. Расмусен призова за предоставяне на повече и по-тежки оръжия за украинските войски, предаде БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 10064

Вместо да очакваме настъпление през пролетта, по-добре да бъдем готови за непосредствено предстоящи масирани удари, настоя Расмусен. Най-добрият начин войната да приключи бързо е съюзниците на Украйна да се подготвят за дълъг конфликт. Това е най-добрият път за постигането на мир. Ако Путин успее в Украйна, ще продължи напред, посочи той.

Подходът ни досега бе прекалено постепенен, така сме винаги с крачка след Путин. Война не се печели с постепенни стъпки. Необходима е изненада за врага, трябва дългосрочна стратегия. Необходимо е след войната Русия повече да не бъде в състояние за подобни действия, а Украйна да може да се възстанови и да влезе в ЕС. Подкрепям искането на украинците да се присъединят към НАТО, но това ще отнеме време, добави Расмусен.

Той определи като исторически решенията за предоставяне на западни танкове на Украйна. Путин вярваше, че ще разедини Европа и това ще ограничи подкрепата за Украйна; надяваше се, че заплахата за употреба на ядрено оръжие ще ограничи помощта за Киев, допълни Расмусен.

Кулеба: Украйна ще получи 120-140 западни танка в първата вълна на доставки

Времето не е на наша страна, заяви пред евродепутатите Андрий Ермак, началник на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски. Грешка е да се чака, необходимо е задълбочаване на натиска със санкциите срещу Русия, въведените досега мерки не са достатъчни, посочи той. Ермак призова за разширяване на европейските санкции срещу гласовете на руската пропаганда. Грешат онези, които мислят, че неутралитетът ще реши техни национални въпроси. Русия не изпитва благодарност, добави той.

Според него руската страна търси победа на всяка цена и е готова на война на изтощение. По неговите думи в Русия започва нова вълна на мобилизация и трябва да се има предвид, че в тази страна животът никога не е бил ценност.

Константин Тодоров
1070 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2023.02.01 | 12:53

7
Сърцата ни туптят от радост за победата на братушките!

2023.02.01 | 11:20

6
Русия жъне победи на фронта. Давайте братушки! България е с вас!

2023.02.01 | 00:26

5
Европа се превръща в кенеф.Русия е нашето спасение.

2023.01.31 | 19:26

4
Сърцата ни туптят от радост за победата на братушките!

2023.01.31 | 19:19

3
Ние българите се гордеем с победите на нашите братушки. Слава на велика и непобедима Русия!
Еми дъртия педал

2023.01.31 | 18:02

2
и другите двама педерунгели – баба гицка и русофоба са спинозни
Sarbeca Z

2023.01.31 | 17:28

1
А този боклук защо не отиде лично на фронта

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини