Недостиг на работна ръка в Германия

  • 12 януари 2023 11:02

  • 1698
  • 1
Недостиг на работна ръка в Германия
©

Повече от половината германски компании изпитват затруднения да запълнят свободните работни места поради липса на квалифицирани работници, съобщиха в четвъртък от Германската търговско-промишлена камара (DIHK). Това е нов знак за проблеми пред растежа на най-голямата икономика в Европа, съобщава Ройтерс, предаде БНР.

Делът на компаниите, изправени пред трудности при наемането, достигна най-високото си ниво, установи DIHK в проучването сред 22 000 компании, от които 53% отчитат недостиг на работна ръка.

България все още е донор на работници за чужбина, заплатата е водещата причина

"Можем да предположим, че около 2 милиона свободни работни места ще останат незаети, в резултат на което компаниите са се отказали от продукция на стойност близо 100 милиарда евро", посочи Ахим Деркс, заместник-изпълнителен директор на DIHK.

Устойчивостта на пазара на труда в Германия не означава, че компаниите се справят добре, добави той. Недостигът на персонал, високите цени на енергията и преминаването към климатична неутралност са "опасна комбинация“, която може да накара фирмите да преместят производството си в чужбина.

"Недостигът на квалифицирани работници е не само в тежест за бизнеса, но също така застрашава успеха във важни задачи в бъдеще, като енергийния преход, цифровизацията и изграждането на инфраструктура", каза още той.

Работниците със съответните умения стават все по-малко, включително в производствените сектори, които са "машинното отделение" на немската експортна мощ, посочи Деркс.

Проучването на DIHK също така установи, че 67% от производителите на електрическо оборудване не са успели да запълнят свободните работни места, както и 67% от машиностроителните компании. В автомобилостроенето 65% от компаниите съобщават за недостиг на работна ръка.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1698 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ПСЕТА

2023.01.12 | 11:16

1
ВИКАТ ВИ! :)

Добави коментар

Водещи новини