Волфганг Шойбле предупреждава за срив на демокрацията в Германия

  • 13 януари 2023 07:27

  • 1086
  • 1
Волфганг Шойбле предупреждава за срив на демокрацията в Германия
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Видният държавник и бивш председател на германския Бундестаг Волфганг Шойбле предупреди вчера за опасност от срив на демокрацията в речта по време на церемония в обновената сграда на австрийския парламент, предаде ДПА.

Основните стълбове на демокрацията са застрашени, каза Шойбле, по-специално от интернет и социалните медии.

Така наречената „икономика на вниманието“, контролирана от алгоритми, разбива начина, по който се говори, което прави по-трудно намирането на допирни точки, каза Шойбле.

„Почти всеки сега казва почти всичко в мрежата. И, изглежда, за предпочитане в съгласие един с друг, един покрай друг или един срещу друг“, продължи Шойбле.

Германските депутати отбелязаха Деня в памет на жертвите на Холокоста

Обществото губи навика да общува по важните теми, каза той. "Но точно от това зависи демокрацията", подчерта консервативният политик.

„Нуждаем се от култура на слушане“, отбеляза 80-годишният депутат от Бундестага. Освен това гражданите трябва да се чувстват по-добре представени и да чувстват, че са част от демократичния процес, смята той.

„Не всеки, който поставя под съмнение пандемичните мерки, е теоретик на конспирацията. Не всеки, който е загрижен заради приемането на бежанци, е нехуманен ксенофоб. И не всеки, който се съмнява в европейските климатични цели, е така нареченият отрицател на климата“, заключи Шойбле.

Росица Валентинова
1086 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Сърбеца

2023.01.13 | 07:33

1
Лъжекрацията, ква демокрация бе чифути мръсни , бустери за всички

Добави коментар

Водещи новини