Какво се променя в Хърватия?

  • 02 януари 2023 13:39

  • 2182
  • 2
Какво се променя в Хърватия?
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Хърватия стана член на Шенгенското пространство и 20-ият член на еврозоната.

За първи път държава членка на Европейския съюз в един и същи ден се присъединява към европейския валутен съюз и пространството за пътувания без граничен контрол в Европа, пояснява БНТ.

Хърватия премахна 73 гранични пункта със съседките си Словения и Унгария, които също са членки на Шенген, и 12 гранични пункта на морската граница.

Проверките по вътрешните въздушни граници ще отпаднат от 26 март заради технически детайли. Загреб също така ще започне да издава шенгенски визи и ще може да използва пълноценно Шенгенската информационна система.

Фон дер Лайен: Влизането на Хърватия в Шенген и еврозоната е символ на новото начало
 

За 4-милионната Хърватия отпадането на ограниченията означава повече туристи, най-вече от Италия. Много италианци предпочитат да прекарат лятната си ваканция в балканската държава, но именно опашките по границата досега бяха най-големият проблем.

Присъединяването към Шенген означава за Загреб и по-бърз и евтин поток на стоки и услуги, засилване на конкурентоспособността на хърватската икономика и повишаване на приходите от туризъм, който е водещ сектор за страната, а също допълнително насърчаване за чуждестранните инвеститори.

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
2182 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.01.02 | 23:17

2
А ние си къткаме Пеевски, Домусчиев, Петьо Еврото, Бойко Борисов, Митю Очите, Доган, Местан - детеубиецът, Станишев, Корнелия, Костов, Дионисиев, Гергов, ТИМ аджиите, СИК аджиите, Мултаците.е.е.е.е.

2023.01.02 | 21:24

1
Ако приемат нас, все идно са пуснали турция.

Добави коментар

Водещи новини