ЕК заплаши със санкции Twitter

  • 16 декември 2022 13:51

  • 243
  • 1
ЕК заплаши със санкции Twitter
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Заместник-председателката на Европейската комисия Вера Йоурова определи днес като "притеснително" блокирането на профили на журналисти в "Туитър" и увери собственика на социалната мрежа Илон Мъск, че скоро ще последват санкции в рамките на европейското законодателство, предаде Франс прес.

"Новините, свързани с блокирането на журналисти в "Туитър" са обезпокоителни", написа в самата платформа Йоурова и напомни, че законът за дигиталните услуги, който трябва да влезе в сила за технологичните гиганти през лятото догодина "постановява спазване на свободата на медиите и основните права". "Илон Мъск трябва да знае това. Има червени линии. И санкции, разбира се", допълни тя.

Коментар по темата дойде днес и от германското министерство на външните работи, посочва АФП. "Свободата на журналистиката не трябва да може да се блокира и отблокира по желание", написаха от министерството в Туитър над скрийншот с блокирани профили. "По тази причина, имаме проблем с "Туитър", допълниха от ведомството.

Заместник-говорителят на германското правителство Волфганг Бушнер също използва платформата, за да изрази "лично мнение". "Блокирането на профили на журналисти в "Туитър" е недопустимо. Ако това продължи, ще напусна платформата", написа той. Бушнер напомни, че както той, така и германското правителство имат профили и в социалната мрежа "Мастодонт". 

Twitter изтри акаунтите на водещи журналисти

Сред замразените вчера профили са тези на американските журналисти Райън Мак от в. "Ню Йорк таймс", Дрю Харуел от в. "Вашингтон пост" и Дони О'Съливан от Си Ен Ен. Повечето от тях написаха коментари, след като в сряда Туитър блокира профил, който следеше в реално време пътуванията на личния самолет на Илон Мъск.

Калина Христова
243 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.12.16 | 14:37

1
Ами журналистите да сложат камера и в спалнята на Илон Мъск, не само да следят частния му самолет. Мисирки.

Добави коментар

Водещи новини