СЗО се надява, че Ковид-19 и маймунската шарка няма да бъдат повече извънредни здравни ситуации в света

  • 15 декември 2022 09:02

  • 378
  • 1
СЗО се надява, че Ковид-19 и маймунската шарка няма да бъдат повече извънредни здравни ситуации в света
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Световната здравна организация се надява, че Ковид-19 и маймунската шарка няма да бъдат повече извънредни здравни ситуации в света през 2023 г., когато и най-опасните фази на двете заболявания ще са приключили, предадоха световните агенции.

Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус заяви, че една от основните поуки, които могат да се извлекат от пандемията от Ковид-19, е, че страните трябва да реагират бързо на изненадващите епидемии.

Той добави, че сега броят на починалите от Ковид-19 представлява около една пета от онова, което беше преди година.

САЩ са готови да помогнат на Китай да се справи с ръста на заразените с КОВИД-19

"Но ние извървяхме дълъг път. Надявам се, че в даден момент идната година, ще можем да кажем, че Ковид-19 вече не е световна извънредна здравна ситуация".

През януари комитетът към СЗО, който съветва генералния директор по въпроса за Ковид-19, ще се събере, за да обсъди критерии, които ще позволят да се установи дали може да се обяви край на извънредната здравна ситуация в светове мащаб.

СЗО казва, че по света са поставени 30 милиарда дози от ваксините срещу Ковид-19, но все пак 30 процента от населението на света не си е поставило нито една доза.

Близо 650 милиона случая на зараза с Ковид-19 бяха регистрирани по света, а починалите са над 6,6 милиона.

Шефът на СЗО подчерта и необходимостта да се разбере по-добре зараждането на вируса, идентифициран за първи път в Ухан, в Китай през декември 2019 г. "Ще продължим да искаме от Китай да сподели данните си и да извършваме нужните изследвания, за да разберем по-добре призхода на този вирус", каза Тедрос Гебрейесус. Той подчерта, че всички хипотези си остават възможни.

Относно маймунската шарка той каза, че тази епидемия е изненадала света. Над 82 000 случая бяха регистрирани в 110 страни, но починалите са само 65.

Росица Валентинова
378 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.12.15 | 13:18

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини