САЩ са готови да помогнат на Китай да се справи с ръста на заразените с КОВИД-19

  • 15 декември 2022 07:00

  • 522
  • 4
САЩ са готови да помогнат на Китай да се справи с ръста на заразените с КОВИД-19
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

САЩ са готови да помогнат на Китай да се справи с рязкото увеличение в броя на заразените с ковид, ако Пекин поиска съдействие, заяви Белият дом, цитиран от Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32988

Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби заяви вчера пред репортери, че на този етап Китай не е поискал помощ.

"Изразихме становище, че сме готови да помогнем по всякакъв начин, който те биха сметнали за приемлив. Така беше по времето, когато пандемията беше в разгара си, така е и днес", каза Кърби. 

Съветникът на Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан каза по-рано тази седмица, че американски и китайски представители са обсъждали на двустранни срещи ситуацията с КОВИД-19 и различния подход на страните за справяне с пандемията, но не огласи подробности, пише БТА.

"Иска ми се да си осигурим възможност за такива разговори чрез поверителни дипломатически канали, пък ще видим какво ще излезе от това, ако изобщо излезе нещо", каза той.

Китай спира да обявява асимптоматичните случаи на COVID-19

Китайската корпорация "Чайна Мехеко груп" (China Meheco Group) съобщи вчера, че е подписала споразумение с американската фармацевтична компания "Пфайзер" за внос и продажба на нейното лекарство за лечение на КОВИД-19 паксловид (Paxlovid) в континентален Китай, тъй като страната се подготвя за рязък скок на броя на пациентите след отменянето на политиката за нулев ковид.

През август "Пфайзер" вече сключи сделка с китайската фармацевтична фирма "Чжъцзян Хуахай" (Zhejiang Huahai) за производство на паксловид - само за пациенти в континентален Китай.

Китай започна да се отказва от политиката за нулев ковид този месец след протести срещу пагубните за икономиката ограничения, въведени от президента Си Цзинпин. Промяната породи опасения от рязко увеличаване на случаите на ковид.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Росица Валентинова
522 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
PaulaFox

2022.12.15 | 13:20

4
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

2022.12.15 | 08:31

3
ПЪРВО ИМ ПУСНАХА ВИРУСА ТА ЗАРАЗИХА ЦЯЛ СВЯТ СЕГА ЩЕ ПОМАГАТ. МРЪСНА КРАВАРСКА СГАН.

2022.12.15 | 08:28

2
КАКВИ КУ. РВИ СА ТИЯ КРАВАРИ
ffffffff

2022.12.15 | 07:48

1
te taka i na indiancite pomognaha edo vreme

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини