На 15 декември Босна и Херцеговина може да получи статут на кандидатка за членство в ЕС 

  • 30 ноември 2022 10:58

  • 264
  • 1
На 15 декември Босна и Херцеговина може да получи статут на кандидатка за членство в ЕС 
© getty images
Слушай новината Слушай новината

Европейският комисар по въпросите на съседството и разширяването Оливер Вархей заяви, че ако продължи ускореният процес на формиране на правителство на всички нива в Босна и Херцеговина, Европейският съвет би могъл още на 15 декември, след  срещата на върха ЕС-Западни Балкани, да одобри статута на Босна и Херцеговина като страна кандидатка за членство в ЕС, съобщи телевизията на Република Сръбска RTRS.

В интервю за телевизията еврокомисарят изрази надежда, че Босна и Херцеговина ще укрепи своите институции, така че да може да взима решения самостоятелно и че чуждестранните съдии в Конституционния съд на страната вече няма да са необходими след изтичането на настоящия им мандат.

Вархей посочи още, че официалните представители на Република Сръбска подкрепят ускорения път към Европейския съюз.

Имах възможността да се срещна с новия председател на председателството на Босна и Херцеговина Желка Цвиянович и съм наистина насърчен от посланията, които чух от нея за готовността за ускорен път към ЕС, каза Вархей.

Босна и Херцеговина започва преговори за еврочленство скоро

Той добави, че той и президентът на Република Сръбска Милорад Додик споделят общ интерес за по-бърз напредък по европейския път и осигуряване на мир, стабилност и развитие.

Виолета Симеонова
264 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.30 | 11:08

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини