Босна и Херцеговина започва преговори за еврочленство скоро

  • 24 ноември 2022 18:56

  • 308
  • 1
Босна и Херцеговина започва преговори за еврочленство скоро
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Комисарят по въпросите на съседството и разширяването на Европейския съюз Оливер Вархей потвърди днес, че Босна и Херцеговина може да придобие статут на кандидатка за членство в следващите месеци, както по-рано тази година придобиха Украйна, Молдова и Грузия, съобщи N1.

„Съществува още една позитивна последица от войната на Русия против Украйна и това е решението за разширяването на Европейския съюз в дългосрочен план с цел установяване на мир, сигурност и просперитет. В този смисъл разширяването в момента е топ приоритет не само за нашите съседи, но и за нас“, каза Вархей на пресконференция в Барселона, където се провежда форум на 43-те страни членки на Средиземноморския съюз.

Той добави, че в Европейската комисия са удвоили усилията за поставяне на масата на предложението, а с това се дава живот на разширяването на ЕС.

„Разбира се, разширението е изискващ въпрос. Сега страните кандидатки трябва първо да изпълнят своите задачи“, каза Оливер Вархей.

Външният министър на Босна и Херцеговина: Получаването на статут на кандидат за членство в ЕС е исторически момент за страната ни

Последната държава, която получи статут на членка на ЕС, беше Хърватия през 2013 г.

Първата част на форума на Средиземноморския съюз, организация, създадена през 2008 г., е посветена на въпросите за сигурността на доставките на храни и енергия заради въздействието на войната в Украйна. Втората част ще бъде посветена на сигурността и миграцията в съседството на ЕС.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
308 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.25 | 10:04

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини