Затвор за чеченец, възхвалявал тероризма във Франция

  • 24 ноември 2022 22:41

  • 688
  • 2
Затвор за чеченец, възхвалявал тероризма във Франция
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

31-годишен чеченец беше осъден днес във френския град Ница на една година затвор за "възхвала на тероризма", защото разпространил в "Инстаграм" видео с бащата на друг чеченец, който обезглави френски учител по история, съобщава БТА.

Абдул-Кадир Абуев е влязъл във Франция през 2020 г., а в периода ноември 2021-октомври 2022 г. разпространявал в социалната мрежа "видео и фото съобщения и проджихадистки материали", посочи председателят на съдебния състав.

Турция очаква реални действия от Швеция и Финландия в борбата с тероризма

Абуев имал над 18 000 последователи, за повечето от които се смята, че са "купени," и разпространявал съобщения от акаунт с арабско име, което означава "чеченец".

Освен снимки и видеоматериали с въоръжени бойци, Абуев разпространил и интервю на чеченски блогър с бащата на Абдула Анзоров – руски бежанец от чеченски произход, който уби учителя Самюел Пати на 16 октомври 2020 г. в района на Париж и предизвика шок в цяла Франция.

В интервюто, както подчерта председателят на съдебния състав, "бащата на убиеца на Пати казва, че е доволен от стореното от сина му и обяснява, че по този начин той защитил честта на всички чеченци и всички мюсюлмани".

Не подкрепям никакви терористични актове, каза подсъдимият, който е задържан от миналия месец. Абуев твърди, че разпространил интервюто, защото в него бащата Анзоров обяснявал как синът му Абдула е бил повлиян и се е радикализирал.

Абуев твърди също, че не разбира арабски и не знаел какво означават призивите за джихад, които публикувал. Зад един много благовиден профил се крие невероятен привърженик на идеите на радикалния ислям, каза прокуратурата, която настояваше Абуев да получи две години затвор и окончателна забрана за достъп до френска територия.

Чеченецът има 10 дни за обжалване. Той ще трябва да напусне Франция след излежаване на присъдата си.

Мая Йорданова
688 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
У ФИЛМА 300

2022.11.25 | 10:52

2
ИМАШЕ ЕДИН КОЛА БОРА-ЦИОНИСТ ОТ ПЛЕМЕТО НА П Е Д Е Р А С Т И Т Е СРЕЩУ БОГА. МАЙ БЕШЕ ФРАНЦУЗИН.
PaulaFox

2022.11.25 | 10:00

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини