Заплатите във Великобритания растат, но животът поскъпва

  • 15 ноември 2022 13:27

  • 508
  • 1
Заплатите във Великобритания растат, но животът поскъпва
© Pixabay

Заплатите във Великобритания растат с най-бързите темпове за последните повече от 20 години, но все още изостават от темповете на поскъпването на живота. Отчита се и леко покачване на безработицата, информира БНР.

Заплатите са се увеличили с 5,7% за година, смятано до месец септември, което е най-бързото покачване от 2000-та година насам, като се изключи периода на пандемията, когато хората получиха големи увеличения при завръщането им на работа след пускането им в принудителен отпуск.

Когато обаче увеличението на заплащането се приравни към темповете на ръст на цените, се отчита намаление от 2,7%. Поскъпването на живота в момента е с най-високите темпове за последните 40 години, отчасти заради войната в Украйна.

Цените за енергия и храни се покачиха изключително много, много хора изпитват трудности с плащането на сметките. Безработицата във Великобритния съвсем леко се е повишила за последното тримесечие до 3,6%.

Въпреки че това е близо до 50-годишно дъно за този показател, Английската централна банка предупреди, че безработицата почти ще се удвои до 2025 година, тъй като Обединеното кралство ще премине през тежка рецесия.

В четвъртък финансовият министър Джеръми Хънт ще изложи плановете си за връщане на икономиката в релси, като се очакват съкращения на разходите и повишаване на даниците.

В днешния си брой вестник „Таймс“ пише, че Хънт и премиерът Сунак ще обявят значително увеличение на националната заплата и ще насочат нови плащания за покриване на разходите за живот на най-бедните домакинства.

ЕС и Великобритания готвят бойкот на Русия

Последвайте канала на

Десислава Станева
508 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.15 | 18:45

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини