Саудитска принцеса иска политическо убежище във Великобритания

  • 08 юли 2012 20:07

  • 1100
  • 0
Саудитска принцеса иска политическо убежище във Великобритания
©

Саудитска принцеса, внучка на основателя на Саудитска Арабия, поиска политическо убежище във Великобритания, съобщава в. "Сънди телеграф".

Принцеса Сара ибн Талал ибн Абдул Азиз твърди, че високопоставени саудитски офицери са подели срещу нея злонамерена кампания за преследване и искали да я отвлекат от Лондон, където живее от няколко години, и да я върнат обратно в Рияд.

Принцеса Сара, известна още като саудитската Барби, е на 38 години и обитава луксозен апартамент в петзвезден хотел в британската столица заедно с четирите си деца и двете си кучета. Тя е пазена от частни охранители.

Дядото на принцесата е крал Абдул Азиз, основателят на саудитското кралство. Баща й е 80-годишният принц Талал ибн Абдул Азиз Ал Сауд, известен в родината си като Червения принц, радикал и реформатор. Майка й е била третата съпруга на Червения принц, починала от рак през 2008 г.

Саудитската Барби има 14 братя и сестри, между които принц Уалид ибн Талал, ръководител на националния Суверен фонд и един от най-богатите мъже в кралството, отбелязва БТА.

Принцеса Сара е прекъснала връзките с родината си през 2007 г. след конфликт с баща си, причините за който тя пази в тайна. Дълги години тя води борба с един от братята си за състоянието на покойната си майка, възлизащо на 325 милиона британски лири, бижута, имоти в Саудитска Арабия, Швейцария, Египет и Ливан.

Принцеса Сара твърди, че е набелязана за черна овца на кралския клан заради нейни предполагаеми връзки с Иран. Риад я набеждавал, че с Техеран заговорничела срещу Саудитска Арабия - нещо, което тя отрича.

Британското правителство сега ще проверява твърденията на принцесата и ще решава дали да й предостави исканото убежище.

Две години след като заживява във Великобритания обаче срокът на саудитския паспорт на принцесата изтича и посолството на Рияд в Лондон отказва да го поднови. Британската виза на принцесата също е изтекла и сега тя е застрашена от депортиране, ако не получи исканото убежище. Тайнствен дарител обаче се грижи за благосъстоянието на прокудената от родината си дама.

В интернет се твърди, че принцеса Сара има връзки и с ливанската шиитска организация Хизбула и с представители на саудитската опозиция - нещо, което тя категорично отрича. Тя твърди, че не оспорва нито властта на саудитския крал Абдула, нито шериата в родината си. Но посочва, че е заплаха за режима, защото по дух е реформатор.

Последвайте канала на

1100 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини