Британски музеи са готови да върнат на Зимбабве черепи, взети като трофеи през колониалния период

  • 30 октомври 2022 14:04

  • 578
  • 4
Британски музеи са готови да върнат на Зимбабве черепи, взети като трофеи през колониалния период
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Природонаучният музей в Лондон и университетът в Кембридж заявиха, че са готови да си сътрудничат със Зимбабве за връщането на човешки останки, взети по време на колониалния период, съобщи БТА.

Изявленията бяха направени, след като делегация от Зимбабве проведе разговори със служители на двете институции.

Представителите на страната търсят черепи на свои герои, борили се срещу колонизаторите в края на 19-и век, за които смятат, че може да са във Великобритания. Засега обаче те не са открити.

Входът за плевенската галерия "Илия Бешков" става платен от ноември

Властите в Зимбабве от доста време подозират, че останки на някои от лидерите на въстание срещу британското управление са били взети като трофеи.

При проверка на архивите си Природонаучният музей в Лондон откри 11 останки, "които изглежда, че са от Зимбабве". Те включват три черепа, взети през 1893 г., за които се смята, че са от втория град в Зимбабве, Булавайо, както и такива, открити в минни шахти и при археологически разкопки.

Лабораторията "Дъкуърт" към Кембриджкия университет не дава толкова конкретика, но съобщава, че има "малък брой човешки останки от Зимбабве". В изявлението, изпратено до Би Би Си, се казва, че не са идентифицирани такива, които да са били на участници във въстанието в края на 19-и век.

Природонаучният музей в Лондон разполага с архив от 25 000 човешки останки, а лабораторията "Дъкуърт" - с 18 000, като те са сред най-големите в света. Събирани са от различни места, включително при археологически разкопки на древни обекти, но при много от тях произходът не е установен във времето.

По време на колониалната епоха части от човешки тела са изваждани от бойните полета или са изкопавани от гробове като трофеи или за различни изследвания.

Властта в Зимбабве смята, че черепите на местни героите се намират в архивите на британски музеи.

Страната е независима от 1980 г. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
578 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.30 | 22:51

4
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

2022.10.30 | 14:57

1
Робовладелския не колониялния
Долния

2022.10.30 | 17:21

3
Маймуната си ти тъпак
колониАлния

2022.10.30 | 15:39

2
просто са събирали маймунски черепи и кости.

Добави коментар

Водещи новини