Макрон: Договорът за енергийната харта е несъвместим с Парижкото споразумение

  • 22 октомври 2022 13:59

  • 897
  • 1
Макрон: Договорът за енергийната харта е несъвместим с Парижкото споразумение
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Франция ще излезе от Договора за енергийната харта като несъвместим с ангажиментите за климата и енергийния преход. Това обяви френският президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на на срещата на върха в Брюксел, цитиран от БНР.

Договорът за енергийната харта е несъвместим с позициите на Франция, по-специално с Парижкото споразумение за климата - това заявява президентът Макрон на пресконференция. Решението е важен момент по настояване на мнозина, уточнява той. 

Хиляди протестираха във Франция заради високите цени

Оттеглянето от договора беше препоръчано в сряда от Висшия съвет за климата (независим френски консултативен орган). Според становището договорът е препятствие за ангажиментите на Франция за отказ от изкопаемите горива до 2030 г.

Както припомня Франс инфо, близо 30-годишният договор, подписан от 52 държави, защитава изкопаемите енергии, като отваря врати за големи компенсации на инвеститорите, ако са ощетени от решения в полза на климата. 

Последвайте канала на

Весела Найденова
897 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.22 | 14:38

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини