Европарламентът осъди насилието на еврейски заселници над палестинци

  • 05 юли 2012 20:43

  • 455
  • 0
Европарламентът осъди насилието на еврейски заселници над палестинци
© Getty Images/Guliver

Европейският парламент осъди днес "актовете на насилие и тормоз" над цивилни палестинци, извършвани от еврейски заселници в Източен Ерусалим и на Западния бряг, и призова Израел да престане да разширява колониите си, което пречи на мира, предаде Франс прес.

В приета в Страсбург резолюция парламентът осъжда решително всеки акт на екстремизъм, насилие или тормоз, извършвани от заселници в ущърб на цивилни палестинци. Извършителите на подобни деяния трябва да отговарят за тях пред правосъдието, настояват парламентаристите. Израел трябва незабавно да спре да разрушава къщи, да експулсира и да изселва принудително палестинци, се казва в резолюцията.

Палестинците страдат също от урбанистичните ограничения и произтичащия от това недостиг на жилища, както и от остър недостиг на вода, посочват евродепутатите. Членовете на ЕП подчертават, че осъждат всеки акт на насилие, насочен умишлено срещу цивилни, независимо от коя страна е извършен, а също, че са дълбоко шокирани от ракетния обстрел от ивицата Газа.

Парламентаристите призовават ислямисткото движение Хамас, което управлява Газа, да признае държавата Израел, да подкрепи варианта за две мирно съжителстващи държави и да сложи край на насилието срещу еврейската държава.

Последвайте канала на

БТА
455 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини