В Хърватия все повече пенсионери работят

  • 19 октомври 2022 14:00

  • 441
  • 1
В Хърватия все повече пенсионери работят
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Тенденцията, забелязана в редица европейски страни, се отчита и в Хърватия – броят на пенсионерите, които се възползват от възможността да работят на половин работен ден, се увеличава всяка година. А по-дългото им оставане в сферата на труда ще бъде допълнително насърчено чрез нови закони и предложения за работа на специален портал, съобщават хърватските медии, предаде БТА.

През последните години пазарът на труда в Хърватия се промени и днес има все по-голямо търсене на работещи пенсионери в различни сектори. Че има нужда от пенсионери на трудовия пазар показват и данните на Хърватския институт за пенсионно осигуряване (HZMO) от края на август 2022 г., когато 23 640 пенсионери са използвали законното си право да работят на половин ден, без да спират пенсията си. Тази възможност е въведена през 2014 г. През 2019 г. работещите пенсионери са 10 098, през миналата година – 14 679, а 2022 г. до момента работят 21 566 пенсионери.

Досега пенсионерите сами са търсили работа и решавали възникнали проблеми с работодателите си. Тези недостатъци са отбелязани от Съюза на пенсионерите и в сътрудничество с Хърватския институт за пенсионно осигуряване и Хърватската служба по заетостта (HZZ), Съюзът работи за създаване на платформа по заетостта на гражданите в третата възраст. Платформата трябва да започне дейността си до началото на ноември, а Хърватската служба по заетостта и нейните служители ще осигуряват необходимата информация и подкрепа на нуждаещите се. Това вероятно ще доведе и до по-нататъшното увеличаване на броя на работещите пенсионери.

Пенсионерите най-често работят в търговията на едро и дребно и в дейностите, свързани с ремонт на автомобили и мотоциклети – 4059 от тях, или 17 процента от общия брой. Следват работещите в научни и технически дейности, в преработвателната промишленост, в административни и спомагателни дейности, строителството, в дейности, свързани с настаняване на гости – хотелиерство и частни квартири, в приготвяне и сервиране на храна.

От възможността да работят са се възползвали два пъти повече мъже – 15 433, а жените са 8207, въпреки че те имат средно по-ниски пенсии. Най-много от работещите, които получават и пенсия, са на възраст около 66 години, като повечето от тях работят в Загреб, следван от областите Приморско-горанска, Сплитско-далматинска и Истрия. 

В Хърватия мъжете имат право на пенсия по старост при навършени 65 години и най-малко 15 години трудов стаж, а жените – при навършени 63 години и също най-малко 15 години трудов стаж. 

Последвайте канала на

Десислава Станева
441 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.19 | 17:09

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини