Стачки възпрепятстват работата на 1/3 от ядрените реактори във Франция

  • 18 октомври 2022 18:53

  • 979
  • 2
Стачки възпрепятстват работата на 1/3 от ядрените реактори във Франция
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Стачни действия засягат функционирането на почти една трета от атомните реактори на Франция. Това забавя поддръжката на много от тях в момент, в който френската енергийна група Е Де Еф (EDF), оперираща всички френски ядрени енергоблокове, се стреми бързо да приведе в готовност спрените реактори преди задаващата се зима. Това съобщават Ройтерс и БТА, позовавайки се на представител на френската Национална федерация на работещите в мините и енергетиката към Общата конфедерация на труда (Се Же Те - FNME-CGT).

Дори и без затрудненията заради стачките, електроенергията във Франция, генерирана от ядрени централи, се предвиждаше да достигне 30-годишен минимум през настоящата година. Като причини за прогнозата си експертите изтъкваха рекордния брой прекъсвания на реактори заради проблеми с корозия и планирани спирания за поддръжка.

Електроснабдяването във Франция бе допълнително засегнато през последните няколко седмици, тъй като местният браншови профсъюз организира непрекъснати стачни действия, целящи увеличаване на възнагражденията за служителите в някои атомни електроцентрали.

20 от общо 56 френски реактора са били засегнати от стачките, поради което поддръжка на 17 от тях бе забавена, е казала пред Ройтерс Виржини Ноймайер, представител на Националната федерация на работещите в мините и енергетиката. Около 16,3 процента от всички служители във френския ядрен сектор са се присъединили към стачките, според контролираната от държавата компания Е Де Еф.

Франция иска да рестартира всичките си временно спрени атомни централи до зимата

Неин говорител е съобщил, че тази сутрин за първи път от 2008 г. е подписано споразумение между всички синдикати в енергийния и газов сектор на страната. Предстои да се проведат преговори между профсъюзите и Е Де Еф, като се очаква първата среща да се проведе утре.

По-рано електропреносният оператор Ер Те Е (RTE) предупреди, че продължителните стачки, забавящи още повече рестартирането на реакторите, могат да имат "тежки последици" за доставките на електроенергия през зимата.

Говорителят на Е Де Еф е потвърдил, че стачките са забавили с 11 дни рестартирането на реактора "Катном-1", планирано за 1 ноември, както и с две седмици рестарта на реактора "Круас-2", и с три седмици на "Трикастен-3". Под седмица ще продължи забавянето на дейностите по рестартиране на реакторите "Бюже-4", "Круас-3" и "Дампиер-3".

Операциите по поддръжка на реакторите, които в момента са затворени заради различна от стачките причина, продължават, заяви вчера говорител на Е Де Еф.

Стачните действия на френските служители в енергетиката са част от национална стачка, която засегна железопътния транспорт, училищата и различни други сектори.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
979 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
scarface

2022.10.19 | 09:17

2
Рецесията в Европа започва с пълна сила.
PaulaFox

2022.10.18 | 19:07

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини