7,7 млн. тона зърно са превозени с кораби от украински пристанища

  • 17 октомври 2022 10:47

  • 260
  • 1
7,7 млн. тона зърно са превозени с кораби от украински пристанища
© getty images

Общо 7,7 милиона тона зърно са били превозени досега с кораби от украински пристанища по силата на сделката за зърнения коридор през Черно море, съобщи турският министър на отбраната Хулуси Акар, цитиран от Анадолската агенция.

Акар и министърът на инфраструктурата на Украйна Олександър Кубраков посетиха вчера Съвместния координационен център в Истанбул, който следи износа на зърно. Двамата оцениха високо факта, че споразумението е позволило милиони тонове украинско зърно да бъдат изпратени на световните пазари през Турция.

Анкара, заедно с ООН, посредничи при сключването на споразумението от 22 юли между Москва и Киев, което позволи възобновяване на износа на украинско зърно, блокирано на черноморски пристанища поради руско-украинската война.

"През тези три месеца общо 345 плавателни съда превозиха 7,7 млн. тона зърно от украинските пристанища", заяви Акар пред репортери, като добави, че цените на хранителните продукти са се понижили значително благодарение на доставките на зърно.

От своя страна Кубраков благодари на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и на Акар за приноса им за създаването на зърнения коридор.

Заради войната в Украйна: Зърното поскъпва на световните пазари

"Смятаме, че тази инициатива трябва да продължи. Разбираме връзката между инициативата и цените на зърното по света", добави той.

Кубраков благодари на Ердоган и за размяната на военнопленници между Русия и Украйна през септември.

По-късно украинският министър съобщи в Туитър за срещата си с Акар.

"Няма съмнение, че инициативата ще продължи работата си и след 22 ноември. Всички страни ще направят всичко възможно, за да предотвратят продоволствената криза", добави той.

По време на срещата си с руския президент Владимир Путин по-рано тази седмица Ердоган заяви, че Анкара е решена да продължи износа на украинско зърно и да прехвърля и руско зърно и торове към по-слабо развитите страни.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
260 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.17 | 11:31

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини