Москва може да се откаже от черноморската сделка за износ на зърно

  • 13 октомври 2022 19:35

  • 1176
  • 1
Москва може да се откаже от черноморската сделка за износ на зърно
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Руските власти са изразили загрижеността си пред Организация на обединените нации относно споразумението за износа на зърно през черноморски украински пристанища. Те са заявили готовността си да отхвърлят подновяването на сделката през идния месец, освен ако техните претенции не бъдат разгледани. Това е казал в интервю за Ройтерс руският посланик в ООН Генадий Гатилов.

Споразумението, постигнато с посредничеството на ООН и Турция през юли, проправи пътя на Украйна, за да възобнови тя износа си на зърно през черноморските пристанища, които бяха затворени след руската инвазия.

Чрез него Москва спечели гаранции за собствения си износ на зърно и торове.

Споразумението спомогна да се избегне глобална продоволствена криза, тъй като Русия и Украйна са едни от най-големите износители на зърно в света, а Русия заема първото място по износ на торове. Москва обаче многократно изрази несъгласието си с прилагането му, твърдейки, че все още среща трудности при търговията на торове и хранителни продукти.

На този фон представители на ООН трябва да пристигнат в Москва в неделя, 16 октомври, за да обсъдят подновяването на споразумението.

"Ако видим, че нищо не се случва по руската страна от сделката – износът на руско зърно и торове – то тогава ни извинете, но ще трябва да погледнем на това по различен начин", е заявил Гатилов. Запитан дали Русия може да се откаже от подновяване на сделката, той отговори: "Има такава възможност. Ние не сме против доставките на зърно, но тази сделка трябва да бъде равнопоставена, трябва да бъде честна и честно прилагана от всички".

Турция иска удължаване на споразумението за "зърнения коридор", обяви Ибрахим Калън

Гатилов, дипломат от кариерата, който бе заместник-министър на външните работи, преди да поеме поста в Женева, каза, че перспективите за уреждане чрез преговори на почти осеммесечната война в Украйна, избедняват. Той също така определи експлозия на Кримския мост като "терористичен акт".

"Всичко това затруднява постигането на политическо решение (за край на войната - бел. р.)", по думите на руският представител в ООН.

Вашингтон отговори, като каза, че твърденията на Кремъл, че са отворени за преговори за бъдещето на войната, представляват "позиране", тъй като руската армия продължава да нанася удари по украински градове.

На въпрос за евентуална среща между президента Путин и американския му колега Джо Байдън, Гатилов е казал, че това не е осъществимо, предвид нивата на военна подкрепа от САЩ за Украйна. "Това прави САЩ част от конфликта", е добавил Гатилов.

Той обаче е бил по-оптимистично настроен към други договорености, включени в сделката, каквато е достъпа до хуманитарна помощ, както и допълнителна размяна на пленени войници, окачествявайки ги като "възможност".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1176 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.13 | 20:06

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини