Затварят 600 ферми за добитък в Нидерландия въпреки протестите

  • 05 октомври 2022 21:31

  • 7417
  • 2
Затварят 600 ферми за добитък в Нидерландия въпреки протестите
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Нидерландското правителство изглежда малко вероятно да направи каквито и да е компромиси въпреки продължаващите протести на фермери срещу екологичните разпоредби, според назначен от държавата посредник, който каза, че стотици ферми ще трябва да затворят, съобщава БТА.

Правителството трябва да действа възможно най-скоро и да изкупи най-големите замърсители, за да намали азотните емисии с 50 процента до 2030 г., отбеляза посредникът Йохан Ремкес.

Той допълни, че между 500 и 600 големи животновъдни ферми, които се намират близо до застрашени райони, ще трябва да затворят.

Нидерландия унищожава около 102 000 пилета заради птичи грип

Ремкес беше нает от правителството да посредничи на фона на все по-яростните протести на фермерите. През лятото те блокираха движението, като изградиха бариери по пътищата и в някои случаи подпалиха блокади.

Медиаторът Ремкес представи доклада си след провеждане на десетки срещи със замесените страни.

Нидерландия трябва значително да намали азотните емисии, според решение на Върховния съд. Това може да доведе до затварянето на около 30 процента от животновъдните ферми - едни от най-големите замърсители, показват изчисления на правителството.

Ремкес обаче призова за решения, съобразени с конкретната ситуация в засегнатите региони. Той също така отбеляза, че и други замърсители, като промишлеността и транспорта, са принудени да намалят своите емисии.

Докладът му призовава за щедри компенсации за фермерите, които трябва да се откажат от фермите си.

Правителството сега обсъжда следващите стъпки, като решение относно екологичните разпоредби се очаква преди края на октомври.

В Нидерландия има около 53 000 ферми, което прави страната един от най-големите износители на селскостопански продукти в света.

Миналата година обемът на износа достигна около 105 милиарда евро.

Мая Йорданова
7417 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.10.06 | 09:03

2
Яденето на насекоми май там ще започне
PaulaFox

2022.10.05 | 22:15

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини