Германия ще осигури до 200 милиарда евро за подкрепа срещу нарастващите цени на енергията

  • 29 септември 2022 16:34

  • 495
  • 2
Германия ще осигури до 200 милиарда евро за подкрепа срещу нарастващите цени на енергията
© Getty images (архив)

Правителството на Германия представи план за създаването на "икономически щит" за подкрепа на домакинствата и бизнеса от нарастващите цени на енергията, за който ще бъдат отделени до 200 милиарда евро, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Канцлерът Олаф Шолц заяви, че планът ще бъде гарантиран чрез нови заеми. Той увери, че финансовото състояние на Федералната република е стабилно.

В Германия се въвеждат пределни цени на природния газ. Ще бъдат предприети още мерки за осигуряване на енергийните доставки в страната.

"Най-важната ни задача в момента е бързо да бъдат намалени цените на енергията, за да бъдат защитени потребителите", заяви Шолц на пресконференция в Берлин, в която участваха и германските министри на икономиката и на финансите - Роберт Хабек и Кристиан Линднер.

Германското правителство отменя допълнителния налог, който потребителите на природен газ трябваше да заплащат. Целта на този налог беше да бъдат събрани още финансови средства, за да бъдат подпомогнати компаниите вносители на синьо гориво в Германия, които се сблъскват с извънредни разходи заради съкратените или напълно спрени доставки на руски газ. Тези фирми ще бъдат компенсирани от правителството на Федералната република чрез други механизми.

Германските домакинства и бизнесът трябва да намалят потреблението на природен газ, заявиха министрите, които участваха в пресконференцията.

"Енергийната криза в Европа заплашва да се превърне в икономическа, а и в социална криза", каза министърът на икономиката Хабек.

"Ние сме в състояние на енергийна война", заяви колегата му - финансовият министър Линднер.

Роберт Хабек подчерта, че планът за подкрепа поради високите енергийни цени ще остане в сила до "март или април 2024 г.".

Европейските правителства обсъждат мерките за овладяване на енергийната криза

Последвайте канала на

Валери Зайцев
495 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
отде

2022.09.29 | 17:52

1
отде ще ги вземат. спрете да печатате пари вашта мама. всичко се обезцени. инфлацията е брутална.

2022.09.29 | 18:47

2
Германия има пари , не се притеснявай ти за тях.

Добави коментар

Водещи новини