Германски експерт подозира руска намеса в течовете от газопроводите "Северен поток"

  • 29 септември 2022 13:51

  • 1409
  • 2
Германски експерт подозира руска намеса в течовете от газопроводите "Северен поток"
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Германският експерт по сигурността Йоханес Петерс подозира, че Русия стои зад повредите на газопроводите "Северен поток" в Балтийско море, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"На пръв поглед, разбира се, изглежда някак абсурдно да унищожиш собствените си газопроводи", заяви днес пред телевизия А Ер Де експертът от Института за политики в областта на сигурността към Университета в Кил.

По думите на Петерс сред причините все пак да се предприеме такова действие може да е изпращането на "сериозен сигнал" към Европа, най-вече Германия и Полша, че същото може да се случи и с газопроводи, които са от много по-голямо значение за сигурността на доставките.

"Затова не бъдете толкова сигурни, че сте подготвени за зимата и сте способни да замените нашия газ", коментира Петерс, обяснявайки какво според него е  посланието на Русия към западните сили.

Друга възможна причина за саботаж на газопроводите според експертът е, че през зимата "Северен поток 2" би могъл да се използва за засилване на натиска върху Германия, например, ако вътрешният политически натиск върху правителството започне да расте заради високи цени на газа. 

НАТО подкрепя разследването на причините за пробивите по газопровода "Северен поток"

Все пак има и сериозни препятствия - целият проект "Северен поток 2" беше спрян през февруари след инвазията на Русия в Украйна. За да може той да заработи, Германия трябва "да се оттегли от режима на санкции, наложен от Запада", каза още Петерс.

Германският експерт също така не приема появилата се конспиративна теория, че САЩ са дирижирали появата на течовете, за да не допуснат Европа да се върне към руския газ през студената зима. Вчера Кремъл отхвърли спекулациите, че са замесени в повреждането на газопроводите, като ги нарече "глупави и абсурдни".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1409 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Диване

2022.09.30 | 18:17

2
Да и аз видях,как в тъмна доба Путин и Песков се гмурнаха и заложиха към два тона ц4.А Медведев им го подаваше от гемийката.Жалка история.
СОРОСОИДНАТА ИЗМЕТ

2022.09.29 | 14:03

1
Е НАЙ ВРЕДНИЯ ПАРАЗИТ, НА ПЛАНЕТАТА.

Добави коментар

Водещи новини