ЕС подкрепя по-ниски граници на остатъци от вредни за пчелите пестициди

  • 28 септември 2022 17:17

  • 795
  • 0
ЕС подкрепя по-ниски граници на остатъци от вредни за пчелите пестициди
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Правителствата на Европейския съюз се споразумяха да намалят ограниченията за остатъчните количества за два пестицида, които вредят на пчелите - ход, който ще засегне главно земеделските производители, които искат да изнасят храна или храна за животни в блока, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

27-те членки на ЕС подкрепиха предложението на Европейската комисия за понижаване на максимално допустимите граници на остатъчни вещества за клотианидин и тиаметоксам - два неоникотиноидни пестицида, за които Европейската агенция за безопасност на храните твърди, че представляват висок риск за опрашителите.

Използването на открити пространства на двата пестицида, заедно с имидаклоприд, беше забранено в целия блок през 2018 г., въпреки че много страни от ЕС са дали "спешно" разрешение за употребата им при захарно цвекло. Производителите твърдят, че остатъците изчезват още преди прибиране на реколтата.

Новото законодателство ще се стреми да насърчи целта на ЕС да премине към по-екологично земеделие, като същевременно спазва задълженията си към Световната търговска организация.

"Употребата на тези два неоникотиноида вече е преустановена в ЕС. Днес ние предприемаме още една стъпка, като допринасяме за прехода към устойчиви хранителни системи, също и на глобалната сцена", каза в изявление еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидес.

Пчелите продължават да измират...

Новите правила, които трябва да влязат в сила в началото на 2023 г., ще намалят максимално допустимите остатъци от тези вещества във вносните храни и храни за животни до най-ниското ниво, което може да бъде измерено с достъпната в момента технология.

Операторите в хранително-вкусовата промишленост и трети страни ще имат срок до три години, за да се адаптират към новите правила.

Групата за екологични кампании "Бъдеще за поколенията" (Generations Futures) заяви в доклад, че проучвания през 2017 г. са открили остатъци от пестицидите в множество вносни продукти - от китайски чайове до тайландски патладжани, както и във френски, испански и португалски плодове и зеленчуци.

Регламентът ще влезе в сила, освен ако Европейският парламент или Съветът на ЕС не повдигнат възражения през следващите два месеца.

Константин Тодоров
795 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини