Пчелите продължават да измират...

  • 23 май 2022 13:23

  • 3353
  • 0
Пчелите продължават да измират...
© pixabay, бнт

Продължават ли да измират пчелите, както преди година – една тревожна тенденция за живота и на хората? Ще има ли проблем с важните медоносни по време на продоволствената криза, за която алармират световни експерти? С колко поскъпва меда във вихъра на инфлацията? Разговарям с известния пчелар Михаил Михайлов, който по образование е зооинженер. Той е председател на УС на 4 организации с нестопанска цел, свързани с отглеждането на пчели, сред които и Обединен Български пчеларски съюз. От дълги години той се занимава само с тази дейност.

В пчеларството има както външни, така и вътрешни проблеми, които зависят само и единствено от дейността на пчеларите. Външните са зависимостите от природата и климата, тъй като пчелите се отглеждат навън, както и множество администратини неуредици, които ни препъват.

Както миналата година, така и тази пролет се наблюдава повишена смъртност при пчелните семейства. Лани имаше и по 80-100 процента смъртност в отделни пчелини.

Тази година смъртността е в по-малки размери,

примерно в област София имаме данни за загуби в рамките на 30-40 на сто, което пак е много и става ясно, че проблемите в нашата работа не са решени.

М.г. направихме работна група от научни дейци, които установиха причините за тежките загуби и се оказа, че в повечето случаи те се дължат на дейността на самите пчелари, на болести сред ципокрилите, на отрови, които се ползват в селското стопанство като пестицидите например, на синдрома „празен кошер” и др..

Т.г. земеделското министерство съвсем адекватно се отзова на нашите проблеми с помощи за компенсиране на материалните щети на пчеларите. Бяха отпуснати близо 8 млн.лв. общо за около 6000 пчелари, при условие, че всички са успели да си подадат документите от 20 април до 20 май т.г.  за загубите си.  Получава се сумата от 13 лв. компенсация за пчелно семейство.

През ноември-декември м.г. също беше предвидена помощ, но не бяха усвоени, тъй като пчеларите не успяха да си подадат адекватно документите.

Оценяваме жеста на министерството, но ще видим как и през тази година колегите ще успеят да дадат се справят с документите, за да бъдат компенсирани.

Пчелите са пряко свързани с медоносната растителност и извършването на опрашителната дейност за поддържането на биоразнообразието. Това е валидно както за питомните, така и за дивите пчели. Когато климата е нарушен, а растенията са третирани с тежки химически препарати, то това води неминуемо до промени. Цялата верига се замърсява от препаратите, които се ползват в земеделието. Затова е важна ролята на

БАБХ, която трябва да стопира използването на пестициди и други силно токсични растителни препарати,

които замърсяват нектара и прашеца, а пчелите го внасят в кошерите.

Лично аз смятам, че изхранването на пчелите, което зависи от човека, няма да бъде застрашено в очакваната продоволствена криза. Опасности има само на териториите, където се водят преки военни действия. Иначе ние храним насекомите в началото на пролетта и преди есента със захар и медена питка.

Медът вече поскъпна. Примерно мановия мед стана 24-26 лв. за килограм, а останалите видове са от 14 до 16 лева и съответно от 12 до 14 лв. Това означава почти двойно поскъпване спрямо м.г..

Земеделското министерство се опитва да ни помага чрез поредица от мерки от страна на ДФЗ. Дадени бяха средства на пчеларите от Странджанско, отделно като защита по време на ковид кризата. Предстои да се изготви програмата за интервенции, за да може пчеларите като земеделски стопани от следващата година да могат да кандидатстват по тази програма.

Преди дни беше международният ден на пчелите и по този повод в Южния парк имаше тържество, на което 30 студенти от новосъздадения Пчеларски институт получиха своите сертификати за завършено образование. Това е оптимистично за продължението на важната за човека и природата пчеларска дейност.

Аделина Делийска
3353 0

Водещи новини