ЕП: Животоспасяващaта eCall система трябва да стане задължителна

  • 03 юли 2012 16:54

  • 862
  • 0
ЕП: Животоспасяващaта eCall система трябва да стане задължителна
©

До 2015 г. всички нови автомобили ще трябва да бъдат снабдени с устройства със системата eCall, които да сигнализират спасителните служби за пътни катастрофи автоматично, използвайки обществената система за спешни повиквания 112, заявиха депутатите в резолюция, приета във вторник, съобщи българската редакция на Пресслужбата на Европейския парламент.

Системата ще позволи на спасителните служби да пристигат по-бързо, като по този начин ще бъдат спасявани човешки животи и ще намалее сериозността на нараняванията, се добавя в резолюцията. "Европейският парламент даде ясната си подкрепа за всички водачи на автомобили в Европа да се възползват от система за спешни повиквания безплатно Тъй като доброволният подход се провали, ние призовахме Комисията да предложи възможно най-скоро законодателство, което да гарантира задължителното въвеждане на системата eCall от 2015 г. във всички държави членки на ЕСУ, заявиха докладчиците по предложението Олга Сехналова (С&Д, Чехия) и Дитер Лебрехт-Кох (ЕНП, Германия) по време на дебата в понеделник.

В резолюцията се изразява съжаление за закъсненията в доброволното въвеждане на електронното обаждане към днешна дата и малкия брой автомобили, оборудвани с него (само 0,4%). Документът призовава Европейската комисия да внесе законодателство, което да направи системата eCall задължителна от 2015 година. Членовете на ЕП призоваваха Комисията да разгледа и възможността за разширяване на системата в близко бъдеще с други превозни средства, като например мотоциклети, автобуси и камиони.

Системата eCall в превозното средство използва технология за спешни повиквания, базирана на телефон 112, за да предупреди службите за спешна помощ автоматично за местоположението на тежките пътнотранспортни произшествия. Така може да бъдат спасени човешки животи и да се намали сериозността на нараняванията, като се даде възможност на квалифицирани и разполагащи с оборудване медицински лица да стигнат до местопроизшествието в рамките на първия златен час след инцидента, когато ползата от тяхната намеса е най-голяма, се казва в резолюцията.

Системата може да спасява до 2500 човешки живота годишно и да намали тежестта на уврежданията от 10 до 15%, добавя текстът. Депутатите вярват, че обществената услуга eCall следва да бъде задължителна и безплатна за всички шофьори в Европа, независимо от марката на превозните средства.
 

Последвайте канала на

БТА
862 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини