Чехия одобри таван на цените на газа и електричеството

  • 21 септември 2022 07:13

  • 637
  • 1
Чехия одобри таван на цените на газа и електричеството
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Чешкият парламент одобри вчера налагането на таван върху цените на електричеството и газа за домакинствата и за малките бизнеси. Камарата на депутатите и Сенатът приеха изменение в енергийния закон.

Сега предстои президентът Милош Земан да подпише закона, за да влезе в сила - стъпка, смятана за чиста формалност, предаде ДПА.

По силата на новия закон домакинствата и малките бизнеси ще плащат от ноември еквивалента на максимум 24 евроцента на киловатчас електричество и 12 цента на киловатчас природен газ. Разликата между пазарната и регулираната цена ще бъде възстановена на доставчиците от държавата. За целта са предвидени над 4 милиарда евро.

Петпартийната коалиция, ръководена от премиера Петър Фиала, е под все по-голям натиск да вземе мерки срещу рязкото увеличение не енергийните цени. Около 70 000 души се събраха на Вацлавския площад в Прага по-рано този месец с настояване за оставката на кабинета и за спиране на санкциите срещу Русия, наложени заради нападението срещу Украйна.

Чехия подготвя таван на цените на газа и тока

Из цяла Европа цените на тока и синьото гориво достигат рекордни нива след руското нашествие.

Много европейски страни са силно зависими от доставките на газ от Русия, но Москва спря или ограничи драстично доставките до няколко страни като ответна мярка на санкциите, наложени заради войната. Това накара много страни да търсят спешно алтернативи, опасявайки се от недостиг през предстоящата зима.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
637 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.09.21 | 09:44

1
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУРВИИИИИИ

Добави коментар

Водещи новини