Швейцария понижава прогнозите си за БВП

  • 20 септември 2022 13:26

  • 330
  • 0
Швейцария понижава прогнозите си за БВП
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Швейцарското министерство на икономиката преразгледа към силно понижение прогнозите си за растежа през 2022 и 2023 г. в контекста на енергийната криза и инфлацията, които оказват натиск върху възможностите за износа на страната, предаде Франс прес.

Групата експерти на конфедерацията, отговарящи за конюнктурните прогнози на федералния департамент по икономиката (Seco), са преразгледали надолу очакванията си за брутния вътрешен продукт (БВП) през 2022 г. до около 2 процента, след като веднъж вече ги понижиха до 2,6 на сто при предишната оценка в средата на юни.

Очакванията за есента и зимата - ще има ли нов тласък на инфлацията?

Прогнозата за растежа през 2023 г. е понижена до 1,1 на сто спрямо 1,9 на сто по-рано, посочва министерството на икономиката в комюнике. С отчитане на спортните събития, растежът се очаква да бъде 2,1 на сто през 2022 и 0,8 на сто през 2023 г., уточнява ведомството. Швейцария винаги регистрира лек допълнителен растеж през годините, когато се провеждат големи спортни събития като Световното първенство по футбол, благодарение на печалбите на спортни федерации като Фифа, чието седалище е в Цюрих, или Международния олимпийски комитет (МОК), базиран в Лозана.

Първото шестмесечие беше позитивно за швейцарската икономика, но картината е помрачена за следващото полугодие, обяснява икономическото министерство, имайки предвид напрегнатото положение по отношение на енергията и силното покачване на цените, което оказва натиск върху прогнозите, особено в Европа. Очаква се благоприятното развитие на пазара на труда да продължи да подкрепя потреблението, тъй като инфлацията остава относително умерена в Швейцария, посочва ведомството. Според него обаче трудният международен контекст се очаква да предизвика забавяне в експортните браншове, които са чувствителни към конюнктурата.

Групата експерти е преразгледала към съществено понижение прогнозата си за световното търсене, най-вече от страна на големите търговски партньори на страната като еврозоната, САЩ и Китай. Министерството на икономиката вече очаква увеличение на износа на стоки само с 1,7 на сто през 2022 г. (вместо прогнозираните по-рано 4,7 процента) и с 1,5 на сто през 2023 г. (вместо предвидените 2,5 на сто).

Калина Христова
330 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини