Антониу Гутериш: Образованието в световен мащаб е в дълбока криза

  • 20 септември 2022 06:17

  • 785
  • 5
Антониу Гутериш: Образованието в световен мащаб е в дълбока криза
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Генералният секретар на ООН Антониу ГутеришАнтониу Гутериш Антониу Гутериш е португалски политик. Гутериш е роден в Лисабон на 30 април 1949 г. в религиозно предупреди, че образованието в световен мащаб е в дълбока криза, предаде ДПА. Изказването си той направи на дебат на организацията по темата в Ню Йорк, където също така той призова талибаните да осигурят свободен достъп до афганистанските училища за момичетата в страната.

Гутериш направи коментарите си, докато светът отбелязва една година от затварянето на учебните заведения за жени в Афганистан, след като талибаните поеха властта там.

"От тази трибуна искам да се обърна към властите в Афганистан - премахнете всички ограничения за достъп на момичета до средно образование незабавно", заяви днес Гутериш в началото на дебата по тема образование. 

От завръщането им на власт през август 2021 г. талибаните в Афганистан възпрепятстват момичетата след шести клас да получават образование, което стана причина за обсъждания в цялата страна и разочарова милиони млади жени. 

В публикувано наскоро становище ООН обяви, че забраната увеличава риска от социално изключване на момичетата, както и от насилие, експлоатация и малтретирането им. Възможността момичетата да се върнат в училище може да помогне на Афганистан и даде надежда на нейния народ, заявиха от ООН, като изказаха безпокойство, че продължаването на подобни мерки ще задълбочи съществуващата криза в страната.

Само 1% от украинските деца у нас са записани в училище

Талибаните в Афганистан заявиха, че момичетата от средните училища след седми клас ще могат да се завърнат при определени условия, в това число носене на хиджаб и обучение в отделни сгради от учители-жени.

В своята реч Гутериш подчерта, че образованието в световен мащаб е в дълбока криза. По думите му 70% от десетгодишните в развиващите се страни не могат да прочетат елементарен текст.

Генералният секретар посочи също, че пандемията е имала опустошително влияние върху образованието и е възпрепятствала неговия подем. Дори в развитите държави, коментира Гутериш, неравнопоставеното поведение спрямо учениците е нараснало вместо да намалее, допълва БТА.

Весела Найденова
785 5

Коментари 5

Добави коментар

2022.09.20 | 10:13

5
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУУРВИИИИИ
евро

2022.09.20 | 08:34

4
евро атлантически ценности сър.

2022.09.20 | 08:03

3
А ми то вие го докарахте до там бе,нали ви трябваха да са образовани колкото да стигнат до завода и да работят на машините,сега що квичите от нашествието на простите.

2022.09.20 | 07:24

2
АБСОЛЮТНО Е ПРАВ
Sarbeca Z

2022.09.20 | 07:22

1
Боклук ! Инструмент на дълбоката държава

Добави коментар

Водещи новини