В Германия стартира изграждането на нов терминал за втечнен природен газ

  • 19 септември 2022 14:48

  • 458
  • 0
В Германия стартира изграждането на нов терминал за втечнен природен газ
© getty images
Слушай новината Слушай новината

Германската енергийна компания „Дойче РеГаз“ (Deutsche ReGas) планира да започне работа по изграждането на терминал за втечнен природен газ (LNG) в град Лубмин, който се намира в североизточната част на страната. Дейностите ще стартират във вторник, съобщи компанията, цитирана от ДПА.

Лубмин е едно от няколкото крайбрежни точки в Германия, където се предвиждат терминали за регазификация на втечнен природен газ(ВПГ), доставян с кораби, имащи за цел да заменят спрените в момента доставки от Русия. Строителството ще има за цел да обнови индустриалното пристанище, което досега се е използвало само от по-малки кораби, и да създаде сигурна корабна стоянка, казаха от компанията.

Първият газ трябва да бъде доставен през терминала, изграден с частни средства, още през декември, посочиха от енергийната компания.

Олаф Шолц: Германия е готова за зимата, въпреки намалените доставки на газ от Русия

ВПГ ще бъде доставян от големи танкери, закотвени край Лубмин, до пристанището с по-малки спомагателни кораби-совалки и след това ще бъде подаван в съществуващата газова мрежа.

Лубмин е и мястото, където газопроводите Северен поток 1 и Северен поток 2 в Балтийско море „акостират“ на германския бряг идвайки от Русия, но в момента по тях не тече руски газ.

Намаляването на доставките на по-евтиния руски газ доведе до далеч по-високи цени на енергията в Германия и предизвика рекордна инфлация, пише ДПА. Германската енергийна компания „Ер Ве Е“ (RWE) и норвежката компания „Стена-Пауър“(Stena-Powe)r също планират да изградят плаващ газов терминал в Лубмин.

Наетият от правителството терминал трябва да бъде готов за експлоатация до края на 2023 г.

Министърът на икономиката Робърт Хабек, се очаква да посети посети Лубмин в понеделник.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
458 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини