ЕС ще създаде стратегически резерви от литий

  • 14 септември 2022 16:57

  • 1209
  • 0
ЕС ще създаде стратегически резерви от литий
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

ЕС ще създаде стратегически резерви, за да избегне прекъсване на доставките на "критични" суровини за своята промишленост, като редкоземни метали и литий, световното снабдяване с които се контролира от Китай, съобщи председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от БТА.

Литият е важна съставка за електрическите батерии, а редкоземните метали са стратегически компоненти за производството на чипове, екрани с течни кристали, за военно оборудване или съоръжения за вятърни централи. Фон дер Лайен предупреди, че скоро те ще бъдат по-важни от петрола и газа.

В речта си "За състоянието на Съюза" пред Европейския парламент тя изтъкна, че нуждите на ЕС от редкоземни метали ще нараснат петкратно до 2030 г., а необходимостта от литий скача с електрификацията на икономиката, така че "трябва да избегнем да се озовем отново в ситуация на зависимост, както от петрола и газа".

Фон дер Лайен: Путин ще се провали, а Украйна и Европа ще победят

"Проблемът е, че в момента една единствена страна контролира почти целия пазар, близо 90 процента от редкоземните метали и 60 процента от лития се преработват в Китай", посочи ръководителката на Еврокомисията и призова 27-те да осигурят доставките си.

Ще създадем стратегически резерви за суровини, чиито доставки са застрашени, увери Фон дер Лайен.

Европейският комисар за промишлеността Тиери Бретон предупреди за опасност от недостиг заради засилване на търсенето. Той уточни, че Европейската комисия ще предложи закон за "критичните" суровини с определени параметри. "Най-малко 30 процента от търсенето на рафиниран литиум трябва да идва от ЕС до 2030 г., а обработката на отпадъци би трябвало да позволи извличането на най-малко 20 процента от елементите от редкоземни метали, които съдържат", допълни Тиери Бретон. Освен това, по думите му, ЕС трябва да предприеме действия, за да гарантира условия за справедлива конкуренция чрез системи на сертификация на екологични и социални постижения.

Фон дер Лайен припомни, че след създаването на европейско обединение на батериите преди пет години, две трети от необходимите на ЕС батерии ще бъдат произвеждани в Европа. А след представения миналата година регламент за полупроводниците, в близките месеци ще започне изграждането на първия мегазавод за производство на чипове в ЕС, посочи тя.

През февруари Брюксел постави целта да се удвои пазарният дял на ЕС в сферата на полупроводниците до 20 процента от световното производство до края на десетилетието, за да се намали зависимостта от Азия. Комисията представи проект, с който се разрешават държавни инвестиции на стойност 42 милиарда евро в този сектор. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1209 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини