Унгария затяга законите за абортите

  • 13 септември 2022 17:55

  • 948
  • 0
Унгария затяга законите за абортите
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Унгарското правителство издаде разпореждане, което ще изисква от лекарите да представят на жените, желаещи да направят аборт, жизнените показатели на плода, предаде Асошиейтед прес. С това задължение относително либералните правила за абортите се затягат, информира БТА.

Издаденото вчера разпореждане гласи, че лицата, които предоставят здравни грижи, трябва да представят на бременните жени "ясно разпознаваема информация за жизнените показатели на плода", преди да преминат към каквито и да е процедури, свързани с аборт. Регулацията влиза в сила от 15 септември.

Министерството на вътрешните работи заяви вчера, че "близо две трети от унгарците свързват началото на живота на едно дете с първата поява на сърцебиене" и че има модерно оборудване, което може да засече въпросната проява в ранен етап от бременността. 

Унгарските закони за аборта са сравнително либерални и до голяма степен останаха непроменени, откакто процедурата бе узаконена през 1953 година.

Националистическото правителство на премиера Виктор Орбан се представя като защитник на традиционни семейни ценности и предложи значителни данъчни облекчения и помощи за многодетни семейства, в опит да бъде увеличена раждаемостта.

Още три републикански щата приеха новите закони за абортите

Освен това през 2011 г. правителството вписа в конституцията положението, че "животът на плода ще бъде защитен от момента на зачеването", но досега то не се беше опитвало да затегне особено законите за аборта.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
948 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини