Франция ще започне дебат за разширяване на възможностите за край на живота

  • 13 септември 2022 16:11

  • 670
  • 1
Франция ще започне дебат за разширяване на възможностите за край на живота
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Френският президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на обяви днес национален дебат за разширяване на възможностите за слагане край на живота, включително проучване на варианта за узаконяване на подпомаганото самоубийство, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Целта е догодина да бъдат направени промени в тази област. Съгласно сегашното законодателство във Франция лекарите могат да поддържат с успокоителни медикаменти пациенти, смятани за нелечимо болни, до настъпването на смъртта. За момента обаче подпомаганото самоубийство не е легализирано.

Макрон каза в писмено изявление, че орган, съставен от граждани, ще работи по въпроса в идните месеци в координация със служители от здравеопазването, а във френските региони се предвижда да бъдат организирани местни дебати. В същото време правителството ще провежда обсъждания с депутати от всички партии, за да намери най-широк консенсус.

Франция с рекордна смъртност заради юлските жеги

При кампанията си за преизбиране по-рано тази година Макрон обеща да започне този дебат, намеквайки, че лично той подкрепя узаконяването на подпомаганото от лекари самоубийство.

В момента в Европа евтаназията е легализирана в Нидерландия, Белгия, Люксембург и Испания при определени условия. В Швейцария е позволено подпомаганото самоубийство, при което пациентът сам взема смъртоносна доза медикаменти.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
670 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.09.13 | 16:49

1
потоп трябва, потоп! тие дебилни еврогейци не успях с ковид и ваксини да намалят населението, сега ще им разрешават легално да се самоубиват! бахти психопатите!

Добави коментар

Водещи новини