Продоволствената несигурност в Шри Ланка вероятно ще се влоши заради слаби реколти

  • 12 септември 2022 14:43

  • 283
  • 0
Продоволствената несигурност в Шри Ланка вероятно ще се влоши заради слаби реколти
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Приблизително 6,3 милиона души в Шри Ланка са изправени пред умерена до тежка остра продоволствена несигурност и се очаква тяхното положение да се влоши, ако не бъде осигурена подходяща животоспасяваща помощ и подкрепа за препитание, предупредиха в нов доклад от Организацията по прехрана и земеделие на Обединените нации (ФАО) и Световната продоволствена програма на ООН (WFP).

Два последователни сезона на лоши реколти доведоха до почти 50-процентов спад в производството, съчетан с намален внос на зърнени храни поради валутни ограничения, според съвместния доклад на двете организации за оценка на Мисията за оценка на сигурността на културите и храните (CFSAM).

Докладът отбелязва, че незабавната хранителна помощ и програмите за препитание – включително чрез съществуващите механизми за социално подпомагане, са от решаващо значение, за да се даде възможност на домакинствата да имат достъп до храна, особено тези с умерена и тежка хранителна несигурност. Без помощ се очаква ситуацията с продоволствената сигурност да се влоши допълнително, особено по време на бедния сезон от октомври 2022 г. до февруари 2023 г., воден от слабите реколти от основни храни, по-специално неолющен ориз, и продължаващата икономическа криза, допълва БТА.

ООН: Глобалната хранителна криза е свързана с достъпността, а не с наличността

"За да се предотврати по-нататъшно влошаване на условията за продоволствена сигурност и да се подпомогне възстановяването на селскостопанското производство, помощта за препитание, насочена към дребните фермери, трябва да остане приоритет", каза представителят на ФАО в Шри Ланка Вимлендра Шаран. Той допълни, че тъй като около 30 процента от населението зависи от селското стопанство, подобряването на производствения капацитет на фермерите в крайна сметка ще повиши устойчивостта на селскостопанския сектор, ще намали изискванията за внос на фона на недостиг на валутни резерви и ще предотврати увеличаването на глада.

Според представителя на WFP в Шри Ланка, Абдур Рахим Сидикуи, месеците на икономическа криза са изчерпали възможностите на семействата. По думите му повече от 60 процента от семействата ядат по-малко и по-евтина, по-малко питателна храна.

"Това идва в момент, когато финансовите ограничения принудиха правителството да намали програмите за хранене, като училищни менюта и обогатена храна за майки и недохранени деца. Основният приоритет на WFP е да предостави незабавна храна и хранителна помощ на най-рисковите общности, за да се предотврати по-нататъшно влошаване на тяхното хранене", добави Сидикуи.

По искане на правителството съвместната Мисия за оценка на сигурността на културите и храните посети всички 25 области в страната между юни и юли 2022 г., за да анализира нивата на селскостопанска продукция през 2022 г., особено на основните зърнени култури, както и да оцени условията за продоволствена сигурност на домакинствата.

Значителен спад в реколтите

Тежка макроикономическа криза в Шри Ланка причини остър недостиг и скокове в цените на основните продукти, включително храна, селскостопански суровини, горива и лекарства, компрометирайки икономическата дейност, със сериозни смущения в селскостопанското производство.

Производството на неолющен ориз, основният хранителен продукт, се прогнозира на 3 милиона тона през 2022 г., най-ниското ниво от засегнатата от сушата реколта през 2017 г., най-вече поради ниските добиви след намаленото прилагане на торове, констатира докладът.

Производството на царевица, използвана най-вече като храна за животни, е с около 40 процента под средната стойност за последните пет години, с отрицателни ефекти върху производството на птици и животни. По същия начин производството на зеленчуци, плодове и експортно ориентирани култури, като чай, каучук, кокос и подправки, е доста под средното, което води до значителен спад в доходите на домакинствата и приходите от износ.

Цените на повечето хранителни продукти са със стабилен ръст от последното тримесечие на 2021 г. и са достигнали нов рекорден връх през август 2022 г., като годишната инфлация на храните е близо 94 процента.

Общите изисквания за внос на зърнени култури през 2022 г. се оценяват на 2,2 милиона тона. През първите шест месеца на 2022 г. са внесени повече от 930 000 тона зърнени култури, което оставя неизпълнени изисквания за внос от 1,27 милиона тона. Като се имат предвид продължаващите макроикономически предизвикателства, съществува голям риск оставащото изискване за внос да не бъде изпълнено.

Основните препоръки на съвместната мисия на ФАО/WFP са незабавното предоставяне на храна или парична помощ на уязвими и маргинализирани общности, включително бременни и кърмещи жени, домакинства, оглавявани от жени, и хора с увреждания, за да им се помогне да посрещнат хранителната си нужда. Докладът също така препоръчва незабавно предоставяне на селскостопански ресурси, включително торове, с акцент върху дребните фермери. Документът очертава необходимостта от подпомагане на домакинствата да създават домашни градини и градинарство в задния двор, за да подобрят хранителния си статус, като същевременно се осигуряват адекватни количества гориво, за да осигурят ефективно засаждане, прибиране на реколтата, транспортиране и обработка на хранителни култури.

Докладът предлага предоставяне на храни с високо съдържание на хранителни вещества, ваксини и ветеринарни здравни комплекти на субсидирани цени на собствениците на добитък, особено на производителите на млечни продукти и птицевъдите, за смекчаване на въздействието от недостига на фураж. Подкрепата за възобновяването и продължаването на националните програми за хранене, като училищното хранене, които бяха изправени пред прекъсвания поради финансови ограничения, също бяха изтъкнати като приоритет.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
283 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини