Испанските гроздоберачи работят през нощта заради жегите

  • 30 август 2022 16:31

  • 667
  • 0
Испанските гроздоберачи работят през нощта заради жегите
© Pixabay

Работниците в лозята на "Бодега Андрес Морате" (Bodega Andres Morate) режат гроздови чепки през нощта под светлината на челници, пише Ройтерс.

Принудени да започнат да берат реколтата няколко седмици по-рано заради екстремните летни температури и сушата, някои испански лозя като този семеен бизнес край Мадрид са преминали и към бране на гроздето през нощта, за да избегнат работа в знойната августовска жега.

Гроздето обикновено се бере в средата на септември, но тази година Андрес Морате започва да събира реколтата от своя парцел от 20 хектара на 24 август.

"Това не е обичайният начин. Без жегата прибирахме реколтата по-късно, но това се промени през последните няколко години", разказа той пред Ройтерс и определи това лято като едно от най-трудните, подчертавайки, че всяка година се поставят нови температурни рекорди.

Измененията на климата са подложили части от Иберийския полуостров на най-тежката суша от 1200 години, според проучване, публикувано миналия месец в списание "Nature Geoscience". Испания претърпя три необичайно дълги горещи вълни това лято, които предизвикаха опустошителни горски пожари.

Въпреки че гроздето е в изобилие, сухата топлина го прави по-малко сочно, отбеляза Морате.

Горещото и сухо лято причинява ранен гроздобер на сортовете за шампанско във Франция

Морате, който се гордее със своето устойчиво, екологично производство без използването на химически торове или напояване, обяснява, че за най-добри резултати гроздето трябва да се развива постепенно от момента, в който се образува на лозата, до момента, в който се събере реколтата. Напоследък обаче времето е ускорило този процес с пагубен ефект.

Работата нощем, от залез слънце до 2-3 часа през нощта, има своите предимства не само за берачите, но и за гроздето, преди тo да бъде пресовано за направата на вино, сподели производителят. Колкото по-хладни са гроздовите зърна, когато стигнат до винарната, толкова по-концентрирани са ароматът и вкусът.

"Работата през нощта е много по-добра - не е прекалено горещо, няма насекоми, можеш повече да ѝ се насладиш. През деня нямаше да можем да сме тук, просто щяхме да се изпържим", споделя 33-годишният гроздоберач Хавиер.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
667 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини