В Испания обявиха за зони на бедствие засегнатите от най-големите горски пожари

  • 23 август 2022 22:15

  • 1336
  • 0
В Испания обявиха за зони на бедствие засегнатите от най-големите горски пожари
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Испанското правителство одобри декларация, с която обяви за зони на бедствие районите, засегнати от най-големите горски пожари това лято. В страната са изгорели около 290 хиляди хектара и по този показател тя е на първо място в Европа, следвана от Румъния, Португалия и Франция.

120 големи пожара са засегнали 15 от 17-те автономни области в Испания от юни, изключение правят само Кантабрия и Астурия. Борбата с огъня е наложила евакуацията на над 27 хиляди души, предаде БНР.

"Приетият документ е основа за определяне на механизмите за подпомагане на засегнатите от бедствия", обясни Исабел Родригес, говорител на правителството.

Гърция изпраща два хеликоптера за борба с пожарите в Португалия

Това е най-горещото лято от 1961 година, откакто се води статистика, подчерта премиерът Педро Санчес. Науката предупреждава, че през следващите летни периоди може да има още по-високи температури, посочи Санчес. По-рано през седмицата той посети района на Бехис в провинция Кастельон, където пламъците изпепелиха 20 хиляди хектара. Пожарникари разказват, че пламъците са достигали 20 метра.

"Губиш представа за времето, часовете летят, денят сменя нощта, а ти още си на работа", заяви Санчес.

Работи се по подобряване на синхрона между институциите както при гасенето на пожарите, така и за превенцията им, заявяват представители на властите и припомнят, че в 60 процента от случаите пожарите се дължат на човешка намеса.
 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1336 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини