"Газпром" може да намали до исторически минимум добива на газ, петролният също ще спадне

  • 17 август 2022 12:44

  • 852
  • 0
"Газпром" може да намали до исторически минимум добива на газ, петролният също ще спадне
© getty images

Руската компания "Газпром" може да намали производството си на газ до под 400 милиарда кубични метра заради намаляване на количествата за износ. Това мнение изразяват в доклад анализатори от руския неправителствен Център за енергийно развитие, цитирани от ТАСС.

"Ако тенденцията на спад в износа продължи, което изглежда най-вероятно, тогава производство на "Газпром" през настоящата година за първи път в съвременната история на Русия може да не надхвърли нивото от 400 милиарда кубични метра газ", пишат анализаторите в свой доклад.

Според тях динамиката на производството основно се влияе от температурите през зимата. Засега обаче изглежда, че достигането на това ниво е много малко вероятно, предвид че руският гигант е запълнил местните газови хранилища до висока степен преди предстоящия отоплителен сезон.

Повече от 90 на сто от спада на среднодневния добив на газ в Русия през юли спрямо юни се дължи на "Газпром", като холдингът е произвел само 24 милиарда кубични метра синьо гориво. През август производството може да намалее до 22 милиарда кубични метра, прогнозират изследователите. Това се обяснява с факта, че търсенето на газ през август традиционно е най-слабо.

По-рано "Газпром" съобщи, че за първите седем месеца и половина на годината е намалил добива с 13,2 на сто спрямо същия период на 2021 г. до 274,8 милиарда кубични метра.

В края на април заместник-председателят на му Виталий Маркелов заяви, че холдингът планира да произведе 494,4 милиарда кубични метра газ до края на годината в сравнение с 514,8 милиарда кубични метра през миналата година.

Русия увеличава газовите доставки до Унгария през "Турски поток"

Възможно е и руските петролни компании леко да намалят добива си, като до края на декември годишния спад вероятно ще е с 0,8 на сто до 520 милиона тона (3,86 милиарда барела), пише още в доклада на Центъра за енергийно развитие.

В края на май вицепремиерът Александър Новак призна, че до края на годината производството може да спадне до 500 милиона тона спрямо 524 милиона тона през предходната година.

Според анализаторите обаче подобна прогноза сега изглежда много консервативна, тъй като е направена в ситуация на много по-голяма несигурност, а текущото ниво на добив "означава, че в края на годината производството вероятно леко ще спадне".

Експертите оценяват среднодневното производство на петрол и газов кондензат в Русия през юли на 10,75 милиона барела или ръст с 0,4 на сто спрямо юни. Средното производство за първите шест месеца от годината възлиза на 10,67 милиона барела на ден.

"Нашата базова прогноза предполага, че през август производството ще продължи леко да нараства, достигайки 10,8 милиона барела на ден, а след това от есента ще намалее до 10,0 - 10,3 милиона барела на ден, за да стигне нива от около 9 милиона барела на ден през декември на фона на влизането в сила на санкциите на Европейския съюз", пише също така в доклада.

Виолета Симеонова
852 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини