Нов учебник в Полша предизвика гневни реакции заради текст за раждането на деца

  • 16 август 2022 21:53

  • 5872
  • 4
Нов учебник в Полша предизвика гневни реакции заради текст за раждането на деца
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Нов учебник за гимназиалните класове, разработен под покровителството на консервативното полско правителство, предизвика неодобрение от негови критици, според които това е опит за индоктриниране на младежите, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Критиките срещу учебника по съвременна история, озаглавен "Историята и настоящето", се съсредоточиха през последните дни върху откъс, в който се описват модерни подходи към сексуалността и раждането на деца. В текста, изглежда, се изразява негативно отношение към оплождането ин витро, без изрично да се споменава този термин.

В откъса се казва: "Все по-изтънчените методи за отделяне на секса от любовта и плодовитостта водят до разглеждане на секса като забавление и на плодовитостта - като човешко производство, някой може да каже размножаване. Това повдига един основополагащ въпрос: кой ще обича децата, произведени по този начин?"

Лидерът на опозиционната центристка партия "Гражданска платформа" Доналд Туск отправи критики срещу откъса, а също срещу министъра на образованието Пшемислав Чарнек и други членове на правителството, по време на среща със свои поддръжници миналата седмица.

"Може да прочетете, че децата, заченати чрез оплождане ин витро, са деца от ферми за размножаване, които никой не обича", заяви Туск. По адрес на правителствените служители той каза: "Няма граници за тяхната низост. Няма линия, която да не са прекрачили."

Полският премиер призовава за реформа срещу "империализма" на ЕС

Полското министерство на образованието отрича откъсът да се отнася за оплождането ин витро.

Чарнек заплаши да съди Туск за клевета, ако бившият полски премиер и някогашен председател на Европейския съвет не се извини. Нито аз, нито министерството пише или издава учебници, подчерта той. По думите му в "Историята и настоящето" не се казва, че никой не обича децата, заченати чрез ин витро процедури.

Образователното министерство реагира на изявленията на Туск, като написа в Туитър, че само "болен и помрачен от омраза" ум би изтълкувал откъса от учебника по този начин, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
5872 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2022.08.17 | 08:02

4
Соросоидните са се вмъкнали във всяко европейско правителство и училища медии!На този октопод трябва да се отсечат пипалата

2022.08.16 | 23:17

2
Пари има само за гей пропаганда. Когато няма държава, Сорос командва парада.

2022.08.16 | 23:42

3
пунта е, гейовете не четат книги

2022.08.16 | 22:02

1
От доста време гeйcките НПО-та на Copoc се изказват по теми, които не се в тяхната експертиза. Eвpeите и слугите им винаги си били мизантропи и ypoди.

Добави коментар

Водещи новини