Нов пожар около Сарагоса доведе до евакуацията на 1500 души

  • 14 август 2022 15:13

  • 506
  • 0
Нов пожар около Сарагоса доведе до евакуацията на 1500 души
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Високите температури в Испания продължават да са причина за избухването на пожари в различни части на страната. Към днешна дата активните огнища, с които пожарникарите все още се борят, са 12, като едно от тях - в община Аньон дел Монкайо, близо до Сарагоса доведе до евакуацията на 1 500 души от седем околни селища, съобщава БНР.

Испания преживява тежко лято с рекордно високи температури, внезапни бури и десетки пожари. От началото на годината до сега са изгорели над 240 000 хектара според оценките на Европейската информационна система за горски пожари (EFFIS). Риск от нови огнища има практически на цялата ѝ територия.

От събота следобед в района на Сарагоса избухналия нов пожар причини електрически срив и остави без ток 9 населени места. Затворени са основни пътища, които попадат в средата на огъня, а хората на седем селища са евакуирани.

През нощта над 200 души от различните подразделения на пожарната служба и военните работиха по потушаването му, но огънят все още не е напълно овладян. Рискови ще бъдат часовете между 19 и 22 часа тази вечер, когато се очакват силни пориви на вятъра от около 80 км. в час, които допълнително ще затруднят работата по гасенето.

Рекорд на изпепелени от пожари площи от началото на годината в ЕС

Правителството на Арагон активира високо ниво на опасност на Специалния план за гражданска защита при извънредни ситуации и поиска помощ от централната власт. Основната задача е да се отклони огъня от къщите и да не достигне до Природния парк, който е наблизо.

В останалата част на страната са активни още 11 други пожара, най-вече в северните провинции, Каталуния, Кастилия Ла Манча, Мурсия и Андалусия.

От Министерството на извънредните ситуации апелират за повишено внимание заради летните бури, придружени със силен вятър и високи температури, които са предпоставка за бързо пламване и разпространение на огъня.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
506 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини