Великобритания се готви за поредна гореща вълна

  • 10 август 2022 06:51

  • 2674
  • 3
Великобритания се готви за поредна гореща вълна
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Великобритания се подготвя за екстремни температури през поредната гореща вълна и през следващите седмици милиони хора ще бъдат засегнати от забрана за поливане с маркучи, предаде ДПА в партньорство с информационна агенция ПиЕй.

Британската метеорологична служба издаде четиридневно предупреждение за екстремни горещини в някои части на Англия и Уелс за периода от четвъртък до неделя, като се очаква на някои места температурите да достигнат до 35 или дори 36 градуса по Целзий.

Агенцията за здравна сигурност на Великобритания удължи срока на действие на третото ниво на предупреждение за горещини, обхващащо Южна и Централна Англия, от вчера по обяд до 23:00 часа в неделя, като експертите съветват хората да внимават за по-възрастните и хората със съществуващи заболявания, както и за малките деца.

На фона на тези предупреждения 10 пожарни коли и около 70 пожарникари се бориха с пожар в трева на кръстовище на магистрала М25 в Енфийлд, Северен Лондон. От лондонската пожарна служба съобщиха, че са запалени около пет хектара трева и храсти. Кадри, споделени в социалните мрежи, показват пламъци и гъст черен дим край магистралата, където две платна са затворени и се образуват задръствания, докато пожарникарите се борят с огъня. Друг огромен пожар избухна в Ръшмир Хийт, близо до Ипсуич.

Британската метеорологична служба предупреди за екстремни горещини в части от Англия и Уелс

Промените в климата правят горещите вълни по-интензивни, чести и вероятни, като рекордните температури от миналия месец са поне 10 пъти по-вероятни поради глобалното затопляне и "практически невъзможни" без него, показват изследвания. Учените също така предупреждават, че вероятността от суши става все по-голяма поради изменението на климата, предизвикано от емисиите на парникови газове от изгарянето на изкопаеми горива и други човешки дейности.

Компанията "Темз уотър", която снабдява с вода 15 милиона потребители в Лондон и долината на Темза, стана поредната компания за водоснабдяване, която сигнализира, че ще въведе забрана за използване на маркучи за поливане в условията на горещото и сухо лято. От водната компания заявиха: "Предвид дългосрочната прогноза за сухо време и поредната прогноза за много високи температури, които предстоят тази седмица, планираме да обявим временна забрана за използване на маркучи през следващите седмици". Компанията призова клиентите да използват само толкова вода, колкото им е необходимо за основните им нужди.

"Саут ийст уотър" и "Съдърн уотър" вече обявиха забрани за използване на маркучи, след като тази година в Югоизточна Англия бяха отчетени 144 дни без дъжд или с малко дъжд, което е най-сухото първо полугодие от 1976 г. насам.

 

Калина Христова
2674 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
PaulaFox

2022.08.10 | 12:25

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

2022.08.11 | 08:02

3
Супер сте

2022.08.10 | 09:12

1
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУУУРВИИИИИИИИ

Добави коментар

Водещи новини