Британската метеорологична служба предупреди за екстремни горещини в части от Англия и Уелс

  • 09 август 2022 14:38

  • 769
  • 2
Британската метеорологична служба предупреди за екстремни горещини в части от Англия и Уелс
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Британската метеорологична служба издаде днес предупреждение за екстремни горещини в части от Англия и Уелс по-късно тази седмица, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че не се вижда край на сухото време, което предизвика пожари, счупи температурни рекорди и натовари инфраструктурата на острова.

Предупреждението от т. нар. "кехлибарена" степен - втората най-висока след "червената" - е в сила от четвъртък до неделя. Това означава, че може да има неблагоприятни последици за здравето на уязвимите хора. Предупреждението е в сила за по-голямата част от Южна Англия и райони в Източен Уелс.

Очаква се температурата във Великобритания да достигне 35 градуса по Целзий в петък и с градус повече на места в събота.

Този юли беше най-сухият месец в Англия от 1935 г. Температурата във Великобритания за първи път надхвърли 40 градуса. В резултат за първи път в историята на страната бе издадено предупреждение от най-високата, "червена" степен за екстремни горещини, припомня Ройтерс.

Други европейски държави, особено в южната част на континента, също са връхлетени от гореща вълна през последните седмици.

Великобритания, за която толкова високи температури са необичайни, обаче изпитва още по-сериозни затруднения да се справи с предизвиканите от екстремните горещини проблеми като спирания на тока, повредени писти на летища, изкривени железопътни релси и извънредно много пожари, отбелязва Ройтерс.

Великобритания за пръв път издаде предупреждение за червен код заради екстремни горещини

През юли пожарната в столицата Лондон регистрира най-натоварената си седмица от Втората световна война, с десетки бушуващи пожари.

Необичайно високите температури във Великобритания отново насочиха вниманието към последиците от глобалното затопляне.

Според учени в резултат на климатичните промени горещи вълни като тази през юли са станали поне 10 пъти по-вероятни отколкото преди, отбелязва Ройтерс.

Виолета Симеонова
769 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.08.09 | 22:16

2
Содом и Гомор за геовете!

2022.08.09 | 15:50

1
Откоги чакат българите там тия жеги беееееееее

Добави коментар

Водещи новини