Първи случай на маймунска шарка в Кипър

  • 02 август 2022 20:17

  • 1371
  • 0
Първи случай на маймунска шарка в Кипър
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Първи случай на маймунска шарка бе регистриран в Кипър, съобщи днес здравното министерство на страната. Ваксините срещу заболяването, които се очакваха още в края на юли, ще пристигнат в края на август, тъй като количествата са пренасочени приоритетно към засегнати от този вирус страни, съобщава БНР.

Първият заразен в Кипър е 40-годишен мъж, който е пътувал наскоро и е показал клинични симптоми, съвместими с маймунската шарка. Положителната му проба е потвърдена след извършен молекулярен лабораторен тест.

Мъжът е хоспитализиран в специално проектираната зона в областната болница в Никозия, която бе обявена за референтна болница в страната за маймунската шарка.

От първия момент в действие са всички протоколи за управление на предполагаеми и потвърдени случаи, тяхното транспортиране, наблюдение и лечение, подчерта в специално съобщение здравното министерство в Никозия.

План за действия на здравната система при евентуално възникване на огнище в Кипър бе разработен още през юни. 10 легла в областната болница в Никозия са отделени за случаи на новия вирус.

Пет случая на маймунска шарка в Турция

Кипър очакваше първите 1400 ваксини срещу маймунската шарка, осигурени чрез Европейската комисия, да пристигнат още на 25 юли, но доставката им е отложена за края на август.

От здравното министерство в Никозия обясниха, че с обявяването от СЗО на епидемията от маймунска шарка за "извънредна ситуация" приоритет за получаване на ваксините е даден на най-нуждаещите се страни, в които са регистрирани значителен брой случаи.

Константин Тодоров
1371 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини