Елизабет II пристигна на историческо посещение в Северна Ирландия

  • 26 юни 2012 16:32

  • 789
  • 0
Елизабет II пристигна на историческо посещение в Северна Ирландия
©

Британската кралица Елизабет Втора пристигна днес на двудневно посещение в Северна Ирландия в рамките на честването на 60-годишнината от възкачването й на трона, предаде АФП.


За първи път визита на нейно величество в този полуавтономен район под британско управление, раздиран в продължение на 30 години от насилие, бива предварително обявено, което е знак за подобреното състояние на сигурността. Придружена от съпруга си принц Филип Херцог на Единбург, кралицата ще посети първо град Енискилен, където през 1987 г. беше извършен един от най-кървавите атентати. Тук тя ще участва в религиозна служба.

Утре Елизабет Втора ще присъства на градинско парти с 22 000 гости в двореца Стормонт в Белфаст - седалище на местните парламент и правителство. Най-важната част от посещението обаче ще е срещата й с бившия командир от Ирландската републиканска армия (ИРА), бивш втори човек в националистическата партия "Шин Фейн" и настоящ вицепремиер на Северна Ирландия Мартин Макгинес, с когото ще си стиснат ръцете. Шестдесет и две годишният католик е един от водачите на ИРА, която в течение на 30 години се бори срещу британското господство в Северна Ирландия - конфронтация, взела над 3500 жертви. Макгинес обаче е и един от основните фактори в процеса, в резултат на който нелегалното движение сложи оръжие, както и в преговорите за мирното споразумение от Велики петък 1998 г.

Срещата между Елизабет Втора и Макгинес ще се състои в театър в Белфаст, на културна проява, на която ще присъства и северноирландският президент Майкъл Хигинс. Става дума за това да протегна ръка за мир и помирение на кралица Елизабет, която представлява стотици хиляди юнионисти на север. Става дума и за това като представител на партията си да покажа на северноирландските юнионисти, че сме готови да зачитаме онова, в което вярват, макар и да си оставаме ирландски републиканци, отбеляза Макгинес.

Последвайте канала на

БТА
789 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини